BiH

U aprilu oglas za prijem 257 vojnika u Oružane snage BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i ove godine pružaju priliku mladim osobama da postanu pripadnici Oružanih snaga, i da se bave časnim, izazovnim i dinamičnim vojnim pozivom koji nudi siguran posao, mogućnost obuke, edukacije i napredovanje u službi, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Oružane snage BiH - Facebook

Kako je navedeno, Ministarstvo odbrane BiH ohrabruje sve kandidate koji ispunjavaju uslove da se prijave na oglas za prijem vojnika u Oružane snage BiH, koji će biti objavljen polovinim aprila 2019. godine na web stranici Ministarstva odbrane BiH.

”Na oglas za prijem vojnika mogu se prijaviti građani i građanke Bosne i Hercegovine, koji ispunjavaju opšte i posebne uslove propisane Zakonom o službi u OS BiH i Pravilnikom o prijemu u vojnu službu. To podrazumijeva da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u OS BiH, da nisu kažnjavani i da nemaju sigurnosnu smetnju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Također, za određeno formacijsko mjesto na koju se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stepen stručne spreme, kako je i navedeno u oglasu.

Pored popune upražnjenih formacijskih mjesta u rodovima pješadija, inžinjerija i artiljerija, gdje se traži završena srednja škola bilo kojeg smjera, za popunu ostalih rodova i službi traže se kandidati sa završenom srednjom školom sljedećih smjerova: eletkrotehnički, telekomunikacioni ili informatički; mašinski ili hemijski; prehrambeni ili ugostiteljski ili kuhar ili kuharski tehnolog; medicinski tehničar opšti smjer; kvalifikovani (KV) kotlovničar, ili iz oblasti termoenergetike; KV električar i vozači s položenim ispitom B ii C1 kategorije. Potrebno je, također, da kandidati nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina, na dan prijema u vojnu službu. Prijem je planiran u septembru ove godine.

Nakon podnešenih prijava na formacijska mjesta vojnika, svi kandidati koji budu imali urednu dokumentaciju i budu ispunjavali opšte i posebne uslove iz oglasa, biće pozvani na testiranje u jedan od četiri centra za regrutovanje i tranziciju u Rajlovcu, Dubravama kod Tuzle, Banjaluci i Čapljini. Kandidati koji prođu testiranja pozivaju se na intervju, nakon čega se odabrani upućuju na ljekarske preglede.

Odabrani kandidati se upućuju na osnovnu vojničku obuku, u trajanju od tri mjeseca, u Centru za osnovnu obuku u Pazariću kod Sarajeva. Nakon završene obuke kandidati se primaju u profesionalnu službu u Oružanim snagama BiH”, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh