BiH

Vijeća za štampu osudilo napad na fotografa “Žurnala” Adija Kebu

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH s velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na današnji divljački napad na fotografa portala Žurnal.ba Adija Kebu.

Adi Kebo

Fotografa je verbalno i fizički napao predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, dok je Kebo s javne površine, preko puta Ćesirove privatne firme, snimao ulaz u firmu, za potrebe novinarskog istraživanja o poslovanju, koje Žurnal.ba provodi već neko vrijeme.

Psujući i vrijeđajući ga, vlasnik firme Ćesir pokušao je fotografu Kebi oteti kameru, a to je konačno i učinio Ćesirov sin Muamer, koji im je pritrčao i nasilno istrgnuo kameru iz ruku fotografa, piše “Fena”.

Iz Vijeća ističu da je sloboda medijskog izvještavanja zagarantirana u demokraciji i osnov je zdravog i slobodnog društva te da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu s bh. krivičnim zakonima.

– Šok koji je fotograf pretrpio zbog napada i brutalnosti koja je iskazana prema njemu, dodatni su opterećujući elementi za krivično gonjenje počinilaca – navodi se u saopćenju.

Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka, saopćeno je iz Upravno odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh