BiH

Američki ambasador u BiH: “Nadamo se da će Dodik promovisati sigurnost i stabilnost BiH”

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson komentarisao danas u Banja Luci američko sankcionisanje Milorada Dodika, koji se nadao da će mu sankcije ukinuti administracija Donalda Trumpa.

Nelson je naveo da su sankcije za Dodika koje su mu uvedene 2017. godine donijete u Washingtonu na „osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od strane gospodina Dodika”.

„Znači to je nešto o čemu se u Washingtonu odlučuje”, rekao je Nelson.

Ambasador SAD-a u BiH kaže da se raduje narednim susretima i razgovorima sa Miloradom Dodikom, koji danas obnaša funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

„I nadamo se da će sve aktivnosti djelovanja gospodina predsjedavajućeg ustvari promovirati sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”, kaže Nelson.

Američki ambasador boravi u posjeti Banja Luci gdje je razgovarao sa zvaničnicima entiteta Republika Srpska.

Jedna od tema je bila put BiH ka NATO savezu, a Nelson kaže da je stavove zvaničnika iz Republike Srpske koji se tome protive, dodavši da će to biti tema narednih godina. Inače, političari iz Republike Srpske predvođeni Dodikom su protivnici članstva BiH u NATO.

Nelson je također rekao da namjerava putovati širom BiH i razgovarati sa građanima i od njih čuti šta je potrebno za napredak zemlje.

Ambassador Nelson and SDS President Govedarica discussed the need for a broad debate in a healthy democracy and moving #BiH further on the road to Euro-Atlantic integration.

Dodik se našao pod sankcijama zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma i zbog toga što predstavlja značajnu prijetnju suverentitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a je izrekao sankcije Dodiku zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma i što predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Sankcije uključuju blokiranje imovine u SAD-u i državljanima SAD je uglavnom zabranjeno da imaju transakcije sa Dodikom.

Dodik je uvođenje sankcija obrazlagao odmazdom ambasadorice Maureen Cormack, koju je u februraru ove godine naslijedio Nelson.

Ambasadori su se promijenili, a sankcije su ostale. U izjavi koju dao pred američkim Senatom prije preuzimanja funkcije ambasadora, Nelson je rekao da ciljane sankcije u BiH i dalje mogu biti efikasan lijek kada je riječ o prijetnji miru i stabilnosti u BiH.

„Naš prioritet će biti poboljšanje sigurnosti”, rekao je Nelson pred Senatom. „U tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provođenje zakona, i pomoći u ojačanju granica BiH.”

U međuvremenu pod sankcijama se našao i Dodikov stranački kolega Nikola Špirić zbog sumnje da je umiješan u korupciju.

Špirić je danas član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, a do sada nisu objelodanjene detaljnije informacije o Špirićevoj upletenosti u korupciju niti da se protiv njega vodi neka istraga u BiH.

Sankcije Špiriću podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD, a isto važi i za njegovu porodicu. On je negirao umiješanost u korupciju, a zbog svega je kritikovao bivšu ambasadoricu Cormack,prenosi VOANEWS


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh