BiH

Predsjedništvo BiH danas će dobiti informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas će dostaviti Predsjedništvu BiH izvještaje državnih obavještajno-sigurnosnih agencija o aktivnostima hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i generalnog konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH.

No image - Haber.ba

Ovu informaciju jučer je potvrdilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ističući kako su u ponedjeljak radili na kompletiranju izvještaja koji su dostavile obavještajno-sigurnosne agencije države Bosne i Hercegovine, piše “Klix“.

Mektić je ranije potvrdio da se određeni operativni podaci ne mogu dostavljati, ali u mjeri koliko može da se kaže neka informacija, ona će biti dostavljena. On je potvrdio i da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o hrvatskim obavještajcima i diplomatama, koji se odnose na vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić nedavno je priznao da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine uprkos tome što je prva reakcija hrvatskih vlasti bila, prema Mektićevim tvrdnjama “politikantske konstrukcije”.

Markić je potvrdio da je SOA razgovarala s državljaninom Bosne i Hercegovine inicijala H. Č., a koji je naknadno saslušan i u Tužilaštvu BiH u vezi s ovom aferom. Hrvatska se trudi predstaviti razgovore s ovim bh. državljaninom kao nešto sasvim normalno, međutim, objavljena prepiska poruka koju je hrvatski obavještajac slao H. Č. pokazuje da je SOA od bh. državljanina tražila da se infiltrira u mesdžide, kao i da napravi lažni profil na kojem će pisati hvalospjeve na račun IDIL-a i ostalih terorističkih organizacija.

“”Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja, da li je to eksploziv, oružje, nisam bio siguran. To sam trebao da uzmem u Doboju, a da to negdje ostavim kod mesdžida u Stranjanima. Ja gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje”, rekao je H.Č. u razgovoru za Žurnal, a koji je prvi objavio priču o aktivnostima hrvatskih obavještajaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh