BiH

“Istorijski projekat Srebrenica” – međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera u bh. entitetu RS

Zbog “Istorijskog projekta Srebrenica” Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je od Osnovnog suda da raspiše potjernicu za Stefanom Karganovićem.

Milorad Dodik - iBalkan.net

Nevladina organizacija čiji je direktor Stefan Karganović od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti u RS-a dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako.

Izostalo je i plaćanje poreza, ali i oštećen budžet RS za nešto više od 100.000 maraka. Specijalno tužilaštvo je 2014. godine pokrenulo istragu o poslovanju organizacije i trošenju budžetskog novca, navodi “BNTV“.

Međutim, Karganović je već pet godina neuhvatljiv i za organe krivičnog gonjenja.

“U dosadašnjem toku istrage navedeno lice nije ispitano u svojstvu osumnjičenog, jer nije dostupno Tužilaštvu i organima gonjenja. Tužilaštvo je u više navrata pokušalo dostaviti poziv za ispitivanje osumnjičenom ( u zemlji i inostranstvu), ali dostava je bila bezuspješna”, odgovorili su iz OJT.

Zato je Karganović uspješan u skrivanju i slobodnom pisanju baš po mjeri vlasti. Krajem prošle godine pisao je o ubistvu Davida Dragičevića, nazivajući proteste ‘farsom na Trgu’, a Davidovog oca ‘korisnom budalom’.

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Simićem koji je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju. Na UKC RS su nam rekli da je Simić od 15. marta na godišnjem odmoru.

Prema saznanjima “BNTV“, Simić je otputovao u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja RS.

“Vrlo male su nade da će Karganović biti izveden pred lice pravde i pravosnažno osuđen”, kaže novinar i urednik portala “Capital.ba” Siniša Vukelić.

Opozicionari u RS kažu da je ‘Istorijski projekat Srebrenica’ zapravo ‘međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera.

Međutim, Vlada RS je bez ikakvih probelma davala novac Stafanu Karganoviću i njegovoj organizaciji, uprkos osebujnoj biografiji.

RS je dala novac čovjeku za kojeg su mediji pisali da se 70-ih godina lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu.

Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u RS – prošla. Stefan Karganović je jedan od koautora knjige ‘Rušenje RS’, u kojoj su, kao ‘strani plaćenici’, označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti.

I uprkos tome bez smetnji je organizovao javne skupove u RS-u, piše “BNTV“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh