BiH

SDP i SDS “zajedno” protiv izbornih krađa u Bosni i Hercegovini

Iako vlast na nivou BiH još nije formirana, poražene stranke na izborima koje će najvjerovatnije činiti opoziciju uveliko dogovaraju zajednički nastup u novom sazivu Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH.

Sastanak opozicionih stranaka u BiH - RTVBN.com

Iz SDP-a i SDS-a poručuju da je održano nekoliko sastanaka o zakonima koji će biti upućeni u parlamentarnu proceduru. Prije svega riječ je o Izbornom zakonu.

Dok Dodik, Izetbegović i Čović mjesecima kroje sastav Parlamenta BiH i dijele resore u Vijeću ministara, najvjerovatnija opozicija razgovara o novim zakonima koje će, kako tvrde uputiti u Parlament odmah nakon konstituisanja.

“Mislim da nam je potreban Izborni zakon BiH koji će da zausatavi sve one izborne prevare koje su postale praksa i navika. U RS će i PDP i SDS da razmotri to pitanje, a to pitanje itekako muči i politilčke organizacije u FBiH. Sjetite se samo onih vreća i prepakivanja u parkovima, gdje građani vide kako se kradu glasovi u sred bijela dana. To nam ne treba. Treba nam demokratski uređeno društvo, treba nam napredak i prosperitet, ali kada vam izbori počnu sa krađom onda ne treba očekivati da naredne četiri godine teče med i mlijeko”, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, prenosi “RTVBN“.

Uz SDS razgovorima je prisustvovao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, dok je opozicione snage iz FBiH predstavljao SDP-ov Saša Magazinović. Magazinović je rekao da se ne radi o zajedničkoj koaliciji, i potvrdio da im je cilj donošenje zakona koji će u budućnosti spriječiti izborne krađe.

“Svjedoci smo bili i u ovom izbornom ciklusu da za rezultate izbora ne odlučuju birači već oni koji broje glasove. Ono oko čega se slažemo jeste da se treba oduprijeti izbornim krađama jer u institucijama sjede oni koji nisu tu voljom građana već voljom onih koji su ukrali volju građana”, Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a.

Magazinović je rekao da nada da će i koalicija SNSD, SDA, HDZ podržati ideju fer i poštenih izbora.

“Jedno od rješenja bi bilo i uvođenje skener kutija koje bi onemogućilo da se prepravlja volja građana. Mnogo je stvari koje je potrebno promijeniti: od rada biračkih odbora, biračkih spiskova, pa do kontrole i brojanja glasova”, Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a BiH.

SDP nastavlja razgovore sa svim političkim partijama, kaže Magazinović, ističući da je saradnja poželjna sa svim političarima sa kojima dijelu želju da svi građani BiH budu oslobođeni kriminalizovanih političara i njihovih pomagača.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh