BiH

Zbog migrantske krize BiH će zatvoriti svoje granice

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je mogućnost zatvaranja bh. granice zbog migrantske krize.

No image - Haber.ba

Naime, oko 70 tisuća migranata iz Grčke kreće prema zemljama Europske unije. Procjene su, također, da će većina njih u maju krenuti prema Bosni i Hercegovini, javlja BHRT.

Jačanje kontrole granice označeno je kao glavni prioritet u rješavanju migrantske krize te bh. vlasti planiraju zatvaranje 600 kilometara duge istočne granice.

Аko granica prema Europskoj uniji ostaje hermetički zatvorena ili bude potpuno zatvorena, onda ćemo i mi ići na hermetičko zatvaranje naše granice prema istočnim susjedima. Moramo razriješiti odnose s našim susjedima. U ovome trenutku na broju dva po broju migranata su građani Irana koji dolaze u Srbiju kao turisti, a onda prelaze u BiH kao migranti, rekao je Zvizdić.

Osim nesuglasica oko pitanja mogućeg prijenosa nadležnosti, problem je, također, što već sada Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje oko 450 policijskih službenika.

Pomoć je ponudila i Vlada Mađarske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh