BiH

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA IVANA PAVIĆA: U RATU DIVERZANT, U MIRU PROSJAK

Pakao ovozemaljskog života na svojoj je koži iskusio Ivan Pavić, nekadašnji diverzant Armije RBiH, a danas prosjak.

ivan - Avaz.ba

Tri je puta ranjavan na ratištima, ali nije odustajao od akcija.

– Dva sam puta ranjen u stomak, jednom u ruku. Srećom, preživio sam, ali ni u snu nisam mogao zamisliti da ću se jednog dana za koru hljeba boriti prosjačenjem – govori 51-godišnjak, koji svakodnevno prosi u centru Tuzle, koju je branio na majevičkim kotama, piše “Avaz“.

Nisam zaslužio

Nakon smrti majke odrastao je kod bake. Sa 13 godina otišao je u sirotište u Stolac, jer se baka nije mogla sama starati o njemu i sestri. Zbog sitnih krađa bio je u KPZ-u Zenica.

– Iskren da budem, krao sam jer nismo imali. Rat me zatekao u Zenici, a onda su me pustili. Čim sam izašao, priključio sam se Armiji RBiH i s Goranom Martinovićem prošao sva ratišta. Kada sam bio ranjen, slali su me na liječenje u Dansku, ali sam to odbio i vratio se u jedinicu. Poslije svega nisam zaslužio da sjedim na ovom pločniku i molim za pomoć – govori on.

Iz dva braka ima dvije kćerke. Prva supruga umrla je nakon porođaja. Starija kćerka završila je ugostiteljsku školu i otišla kod njegove sestre u Umag, dok je mlađa s njim u kolektivnom centru Mihatovići.

– Ide u sedmi razred i od ovoga što isprosim kupujem joj hranu, odjeću i obuću. Zaradim, nemam šta kriti, od 15 do 20 KM. U Mihatoviće se vraćam autobusom, koji košta 1,5 KM te još tri KM za taksi kako bih stigao do naselja. Drugačije ne mogu s ovakvom nogom i štakom – govori Pavić.

Odumire tkivo

Nogu je povrijedio prije pet mjeseci. Ljekari mu kažu da tkivo odumire.

– Nemam novca da kupim četiri injekcije koje koštaju 27 KM po komadu. Noga mi je ugrožena i prijeti mi amputacija – govori tužnim glasom Pavić.

Opet bi, kaže, ako bi bilo potrebno, krenuo u odbranu domovine. Učinio bi to zbog omladine, koja mu najviše i pomaže.

– Dušmana ima na svakom koraku, ali je sreća da ima mnogo više dobrih ljudi koji žele pomoći – kaže Pavić.

Broj za pomoć

Ivana Pavića nije stid zamoliti za pomoć. Treba izvesti kćerku na pravi put, pomoći mu da ublaži bolove u nozi.

Žiroračun u banci nema, ali svi koji žele mogu ga direktno kontaktirati na broj telefona 061/865-596.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh