BiH

Mostarski logoraši ljuti na Tužilaštvo HNK, Grubešu, Hrvatsku, bh. vlast…

Na današnji dan 1994. raspušteni su logori takozvane Herceg-Bosne, pa i danas mučenici i žrtve torture taj dan obilježavaju kao dan svog drugog rođenja.

Mostarski logoraši - Haber.ba

Udruženje logoraša Mostar, kao i ranijih godina obilježilo je današnji dan polaganjem cvijeća na mezarju Šehitluci i konferencijom za medije. Za večeras je u Centru za kulturu zakazana i javna tribina na kojoj će uvodničari biti gospoda Miro Lazović i Ivo Komšić.

Član Nadzornog odbora Udruženja Edin Batlak prisjetio se izlaska na slobodu i suza radosnica koje su potekle u momentu kada je nakon više od 300 dana izašao na slobodu. Otad, kaže, ne želi ni pticu držati u kafezu.

Njegov kolega Emir Hajdarović podsjetio je na put kroz pet logora od kojih je izdvojio onaj u Vojnu, koji je bio najstravičniji. Tamo se na logorašima iživljavao presuđeni ratni zločinac Marko – Maka Radić, koji je zahvaljujući sramnim odlukama federalnog ministra Grubeše i sudstva u Republici Hrvatskoj, od nedavno ponovo na slobodi.

– Tim činom urušen je stub državnosti, čemu je značajno doprnijela i Republika Hrvatska. Ministar Grubeša za koga namjerno ne želim reći da je gospodin prekršio je i pravne i ljudske norme. Bh. pravosuđe mora izvršiti pravosnažnu presudu koja je izrečena ovom ratnom zločincu. On, kada prvi put kroči na tlo BiH, ponovo mora biti uhapšen, rekao je.

Presuda za udruženi zločinački poduhvat Republici Hrvatskoj, donesena pred Evropskim sudom pravde u Haagu krajem 2017. satisfakcija je za Batlaka, Hajdarovića i sve žrtve torture iz hercegovačkih logora. Ona je, ističu, i zvanično priznanje strahota i golgota kojim su bili izloženi. Ministar je tad prekršio i ljudske i pravne norme, smatra Hajdarović.

Mostarski logoraši i ove su godine podsjetili na izostanak Zakona o žrtvama torture u BiH. Udruženje će, poručili su, i dalje nastojati izboriti se za usvajanje istog, makar na teritoriji Federacije BiH, obzirom da je ovaj zakon ranije stupio na snagu u manjem bh. entitetu. Ohrabruje i podatak da je pomenuti zakon nužan za članstvo zemlje u Evropskoj uniji.

– Naravno, ne želimo da se on usvoji ad-hoc, već uz konsultacije sa svim udruženjima logoraša, koja bi sasvim sigurno mogla makar ponuditi smjernice. Nećemo šutjeti ni na očigledne napade na BiH i sa istoka i sa zapada, jer to ostaje naša vječna obaveza, dodao je Hajdarović.

Osvrnuo se i na veliki broj nestalih u HNK-a i Mostaru. U ovom kantonu još 646 osoba vode se kao nestale. Od toga je 280 građana Mostara. Batlak je upoznao sa odlukom Tužilaštva HNK-a da obustavi istragu u slučaju ‘Čović i Ljubić’, nakon što je Udruženje podnijelo krivične prijave za izazivanje multietničke netrpeljivosti i negiranje presude iz Haaga.

– Tri smo puta upozoravali Tužilaštvo da nešto poduzme u ovom slučaju, da bismo prije pet dana dobili informaciju o obustavi istrage. Sve navedeno nije nas iznenadilo, ali naravno da ni u ovom slučaju nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo uskoro uložiti prigovor, obzirom da je jasno da je došlo do kršenja propisa u samom postupku, pošto je saslušana samo jedna strana. Ni Čović, ni Ljubić nisu saslušani u Tužilaštvu, dodao je Batlak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh