BiH

Milorad Dodik: “Nemamo namjeru da trpimo takve odnose”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem gdje je dogovoreno nekoliko infrastrukturnih projekata koje će finansirati Srbija.

Milorad Dodik - N1info.com

“Moram da izrazim zadovoljstvo. U kontinuitetu rješavamo ozbiljne probloeme za obične ljude u RS i zahvlan sam gospodinu Vučiću što pokazuje htjenje i želju da pomogne RS. U posljednjih nekoliko godina ovo je najkonkrentnija i najbolja saradnja RS i Srbije. To se ne ogleda smo u ovim projektima, ovo je jedna snažna podrška ljudima širom RS. S ovim projektima ćemo kompletirati jednu zamisao da u svakoj opštini u RS bude jedan od projekata koji je iniciran iz ovih sredstava”, kazao je Dodik.

Kako je naveo, u pitanju je ozbiljan novac od kojih će se vidjeti benefiti.

“Osjećaj da se na ovaj način posmatra RS svakog nas ohrabruje, jača našu vjeru i povjerenje u Srbiju koja je ionako na visokom nivou”.

Kako je Dodik naveo, razgovaralo se i odnosima BiH i Srbije.

“Problem granice ostaje neriješen iz razloga što bošnjačka strana ima neke svoje pristupe. Što se mene lično tiče, pitanje koje je predloženo u ranijoj varijanti za mene je, naravno, prihvatljivo. RS i Srbija pokazuju saradnju koja je usmjerena ka tome da stabilizuje čitav prostor. Obavijestio sam predsjednika o razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH. Želim da kažem da organi vlasti se na nivou BiH sastavljaju, nemaju direktni izborni legitimitet. Postoji spremnost srpske strane koja davno koncipirala svoju politiku na nivou Sarajeva, odmah nakon izbora, a i hrvatske strane. Ostaje jedna nedovršena stvar u okviru bošnjačke političke elite, a očigledno postoji namjerna opstrukcija da se ono što po Ustavu pripada Srbima nakon izbora da to zauzmu. Ovo sada više nije stvar samo tehničkih ili nekih drugih zastoja, nego je stvar jedne organizovane opstrukcije koja ide za tim da se na nivou Savjeta ministara zadrže njima povoljni kadrovi kao što to vidimo u posljednje vrijeme i onemogući se prava politička reprezentacija na nivou BIH”, poručio je Dodik.

Govorio je i o sinoćnjem sastanku sa liderima SDA i HDZ-a.

“Sinoć smo imali sastank u Sarajevu koji je rezultirao, na zahtjev gospodina Bakira Izetbegovića, izradom nekoliko principa. Na kraju kad smo trebali da to potpišemo i da idemo dalje, tražio je još sedam dana. Radi se o organizovanoj opstrukciji koja će vjerovatno još trajati. Nemamo namjeru da trpimo takve odnose, ali važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće”.

Na upit novinarke o tome kako se u RS i Bosni i Hercegovini gleda na dešavanja u Beogradu posljednjih dana, Dodik je odgovorio:

“Ma pustite Bosnu i Hercegovinu, ja ću pričati o Republici Srpskoj. RS gleda uvijek sa velikom dozom ljubavi prema Srbiji i želi sve najbolje da se desi Srbiji. Ono što smo gledali prethodnih dana svakakao nije dobra slika, usmjerno je ka destabilizaciji Srbije”, naveo je Dodik, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh