BiH

Na teritoriji Bosne i Hercegovine trenutno boravi 3.800 migranata

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH, na teritoriji Bosne i Hercegovine trenutno boravi 3.800 migranata.

No image - Haber.ba

Na današnjem sastanku operativnog štaba za pitanje migracija u BiH analizovana je trenutna situacija sa migrantima kao i mjere koje se poduzimaju na spriječavanju ilegalnih ulazaka, vlasti procjenjuju da mogu upravljati migrantskom krizom.

Ministar sigurnosti BiH i predsjedavajući Štaba Dragan Mektić najavio je uvođenje novih pravila poput ograničavanja izlaska i kretanja migranata izvan prihvatnih centara u noćnim satima kao i to da će upravljanje svim centrima uskoro preuzeti Služba za poslove sa strancima u BiH, prenosi “Hina”.

Na sastanku je ukazano i na potrebu aktivnijeg uključivanja pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji BiH.

U saopštenju se navodi i da je granična policija BiH uradila analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika kako bi bolje kontrolisali istočnu granicu te na taj način spriječili ulazak ilegalnih migranata.

Ranije je najavljeno kako će uskoro na istočne granice biti poslano dodatnih 100 policajaca iz MUP-a Republike Srpske, a u toku su pregovori i o raspoređivanju između 100 i 150 policajaca koje je, kao pomoć kolegama u BiH, spremna poslati Mađarska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh