BiH

Obilježeno 20 godina od atentata na Jozu Leutara

Danas, 16. marta, navršava se 20 godina od atentata koji je izvršen na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Jozu Leutara.

Jozo Leutar - BHRT

Tim povodom, u znak sjećanja na lik i djelo Leutara izvršeno je postrojavanje policijske jedinice Federalne uprave policije i polaganje vijenca na spomen obilježje koje se nalazi na mjestu stradanja u ulici Alipašina u Sarajevu.

I ove godine ceremonija je održana u 7:45 sati, u vrijeme stradanja tadašnjeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Prije 20 godina, 16. marta 1999. godine, u 8 sati ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, krenuo je na posao službenim vozilom VW golf III u kojem je s njim bio službeni vozač.

Približavajući se naselju Ciglane, u blizini tadašnje zgrade Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država automobil je eksplodirao. Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo, gdje je nakon 12 dana izgubio bitku za život te preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo 28. marta.

Dan kasnije, prema nalogu istražnoga suca Županijskoga suda, u državnoj bolnici Sarajevo izvršena je obdukcija tijela Joze Leutara. Prilikom vršenja obdukcije bili su nazočni dr. Hamza Žujo, dr. Ilijas Dobrača, dr. Ivan Selek, uime IPTF-a Bob Grand i Zbigniew Wojdyla, kriminalistički tehničar županijskoga MUP-a Sarajevo Emir Tarić te operativni djelatnik FMUP-a Slađenko Čerkez.

Teška povreda mozga

Prema usmenoj izjavi spomenutih, smrt je nastupila uslijed teške povrede mozga (traumatskoga šoka). Na zahtjev federalne Vlade, statički dio očevida izvršili su pripadnici američkog FBI-a. U istragu su bili uključeni istražni tim FMUP-a, SFOR, MSU, IPTF (jedinica za operacije koju je vodio Kanađanin Harold O’Conel).

Dana 19. marta 1999. godine u zgradi Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu pripadnici FBI-a izvršili su prezentaciju prikupljenih saznanja te su tom prilikom potvrdili sljedeće:

“Od mjesta polaska vozila do mjesta eksplozije su 133 metra, na osnovi tragova vidljivih i pronađenih na mjestu događaja utvrđeno je da je riječ o improviziranoj eksplozivnoj napravi postavljenoj ispod poklopca na nosaču motora, a pored ispušne cijevi, eksploziv je postavljen tako što je jedan dio kuglica imao usmjereno djelovanje prema poklopcu motora, dok je drugi bio usmjeren prema kontrolnoj ploči vozila (prema suvozaču), vozilo nije otključavano, a pripremljeni eksploziv može se postaviti za 15 sekundi…”

Slučaj nikada nije riješen

Unatoč angažmanu velikoga broja domaćih i inozemnih istražnih tijela, uključujući i IPTF i FBI, slučaj ‘Leutar’ do današnjeg dana nije riješen.

Jozo Leutar čitav radni vijek proveo je u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik Kriminalističke policije, a potom zapovjednik brigade HVO-a i načelnik Odjela za poslove policije u MUP-u Herceg Bosne.

Potpisivanjem Washingtonskoga sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH imenovan je zamjenikom ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH, piše “BHRT“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh