BiH

Zvizdić: Nema zakulisnih dogovora za odustajanje od NATO-a

U medijski prostor Bosne i Hercegovine pokušava se ubaciti spin i zasjeniti prava istina o NATO integracijama Bosne i Hercegovine u ovoj fazi, ocjenjuje u intervjuu „Jedan“ BHT-a  predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

No image - Haber.ba

Vijeće ministara usvojilo je draft prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), i može biti javno prezentiran i ocjenjivan, ali će dokument biti jedan od ključnih elemenata u pregovorima budućih kolacija na nivou države – podsjeća Zvizdić u intervjuu koji će biti emitiran večeras.

Također navodi kako neko pokušava da stvori sliku da postoje neki zakulisni dogovori u kojima se odustaje od NATO integracija Bosne i Hercegovine i da je usvajanje prvog Nacionalnog plana potpuno nevažan dokument koji neće biti dio pregovora na nivou koalicija Bosne i Hercegovine.

– Dakle, moja poruka, uostalom to je i stav stranke kojoj pripadam, jeste da je jedan od baznih i ključnih elementala budućih koalicionih pregovora dokumentana usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za dalje integracije Bosne i Hercegovine. Oni koji o njemu puno pričaju ja bih zamolio da ga pročitaju, da se javno taj plan prezentira, da se nađe bilo koja rečenica bilo koja mjera koja može štetiti interesima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini – poručuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Govoreći o postrojavanju četničkog Ravnogorskog pokreta proteklog vikenda u u Višegradu, Zvizdić upozorava kako se radi o besprizornom i anticivilizacijskom skupu.

– Mi se nismo, Evropa i cijeli svijet, 1970. godine okupljali ispred Varšavskog geta kako bismo prisustvovali okupljanju pripadnika fašizma, koji su u tom getu maltretirali, mučili i ubijali Jevreje. Prisustvovali smo gestu Vilija Branta, koji je ostao zapamćen u analima čovječanstva, gestu katarze, oprosta, izvinjenja. Umjesto da mi svjedočimo takvom gestu u Višegradu, tamo gdje je ubijeno više od tri hiljade Bošnjaka civila, tamo gdje su ljudi živi spaljivani, tamo gdje su urađeni ratni zločini, monstruozna ubistva i silovanja, mi svjedočimo pjesmama da će opet Drina, kao najveća grobnica Bošnjaka, kao najveća grobnica u Evropi, ponovo teći krvava, i onda su predstavnici političkih partija koji pretenduju da nas vode ka Evropskoj uniji, protiv osude takvih poruka i takve ikonografije. To je razočaravajuća poruka – naglašava Zvizdić.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh