BiH

Dodik odgovorio reisu Kavazoviću: Volio bih da je u FBiH kao što je u (bh. entitetu) RS

On je naglasio da u RS nije i neće biti tolerisano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivisano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopćeno je iz kabineta Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću u kojem je istakao da institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima RS omoguće sigurnost, te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.

“Izuzetno cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za sigurnost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu sigurnost ili sigurnost njihove imovine. Na to vas između ostalog poziva i funkcija koju obavljate. Informacije, kojima trenutno raspolažem, govore da instutucije Republike Srpske, na koju posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima RS omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine”, istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da u RS nije i neće biti tolerisano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivisano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopćeno je iz kabineta Dodika.

“Institucije treba da rade svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obavezuju institucije da djeluju protiv bilo kog pojedinca koji te iste zakone ne poštuje”, naglasio je Dodik.

On je rekao da želi da vjeruje da je reis Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u RS.

“Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologuju koristimo, jer i ova prepiska bi trebalo da bude u funkciji pozivanja na mir i bezbjednost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir”, istakao je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako reis Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i bezbjednosti nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

“Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vlada mir i uzajamno poštovanje”, poručio je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je poslao pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apeluje na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i IZ u bh. entitetu Republika Srpska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh