BiH

Zanimljivo: Najviše ugroženih porodica u Hercegovini dolazi iz Konjica i Prozora

Na sjednici Vlade HNK-a, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojena je odluka kojom je visina stalne novčane pomoći za jednočlano domaćinstvo sa 100 KM povećana na 130 KM, za što je u ovogodišnjem budžetu osigurano ukupno 800.000 maraka.

Obrok za ugrožene - PR/Haber.ba

Prema podacima iz Ministarstva trenutno se socijalna pomoć isplaćuje za 385 domaćinstava na nivou kantona. Iako bi se očekivalo da najviše onih koji primaju socijalnu pomoć dolazi iz Mostara jer polovica stanovništva HNK-a živi u ovom gradu, to nije slučaj. Možda i neočekivano, najviše korisnika socijalne pomoći je u Konjicu i Prozoru. U Konjicu pomoć prima 86 domaćinstava, od toga 70 jednočlanih, 12 dvočlanih, tri tročlana i jedno četveročlano.

Slično je stanje u općini Prozor gdje pomoć prima čak 69 porodica. Od toga je 60 jednočlanih, šest dvočlanih, jedno tročlano i jedno šesteročlano. Na općinu Neum gleda se uglavnom kao na turističko središte koje bilježi veliki rast prihoda i turista, ali podaci govore da 44 jednočlana domaćinstva primaju socijalnu pomoć i po tome je na trećem mjestu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Stolac je na četvrtom mjestu sa 43 domaćinstva koja primaju socijalnu naknadu iz budžeta, zatim Čapljina sa 40, Jablanica sa 35 te Mostar sa 31 socijalnim domaćinstvom kojima je potrebna pomoć. Pomalo iznenađujući je podatak da socijalnu pomoć prima i 21 domaćinstvo u Ravnom. Obzirom na to da se radi o jednoj od najmanjih općina u državi, može se reći da je ovaj broj relativno visok u odnosu na ukupan broj porodica.

Broj korisnika u odnosu na ranije godine uglavnom je isti i nema velikih odstupanja. Sigurno je da pomoć od 130 maraka ne može mnogo pomoći ljudima koji primaju pomoć. Iz Vlade su poručili da se nadaju da će u budućnosti biti više prostora u budžetu za ovu namjenu. Obzirom na to da se očekuje da će broj nezaposlenih biti značajno smanjen u narednih mjesec dana zbog dodjele subvencija za zapošljavanje, čak se možemo nadati kako će dio korisnika pomoći doći do toliko željenog posla i početi zarađivati za život umjesto da primaju naknade od koje sigurno ni jedna osoba ne može podmiriti osnovne životne potrebe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh