BiH

“Ove godine Bosnu i Hercegovinu očekuje još više migranata”

U ovoj godini će vjerovatno biti povećan broj migranata koji žele otići u zapadnu Evropu, zbog nepostojanja zajedničkog rješenja na nivou EU, ali i slabe saradnje zemalja regiona, rekao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

No image - Haber.ba

On i ambasador Švicarske u BiH Andrea Rauber Sakser saglasili su se da je potrebno više pažnje posvetiti sigurnosnim aspektima migrantske situacije, te podržali uspostavljanje direktne razmjene podataka nadležnih sigurnosnih agencija dvije zemlje.

Tokom sastanka bilo je riječi o korištenju mehanizma dobrovoljnog povratka migranata, gdje je prethodnih godina postojala izuzetno dobra i efikasna saradnja BiH i Švicarske, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi “Srna”.

Mektić i Sakserova su razgovarali i o sigurnosnim izazovima u vezi sa povratkom lica koja su se borila na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh