BiH

Veterani odreda Bosna: Uništavali smo tenkove, a ne cvijeće

UNIŠTAVALI SMO TENKOVE, A NE CVIJEĆE!

“U ratu smo uništavali tenkove, a ne cvijeće! Poginuli specijalci zaslužuju dostojanstven spomenik koji će jasno ilustrirati o kakvoj je borbi bilo riječ, a ne neka polovična rješenja koja nam se nude“, ističu iz Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ komentarišući neke nedavne navode koji su se pojavili u medijima. Već se četvrtu godinu čeka dozvola za izgradnju spomenika za 81 poginulog specijalca, a cijeli administrativni proces je stao kod izdavanja građevinske dozvole. Građevinska dozvola čeka se od avgusta 2017. godine, a načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić traži da Udruženje izdvoji 164 hiljada KM čime bi postalo prvo udruženje koje bi za nekomercijalnu potrebu platilo građevinsko zemljište.

Tokom procesa idejno rješenje, autorsko djelo poznatog bh. umjetnika Nebojše Šerića Šobe, uništeni tenk neprijateljske vojske sa iskrivljenim topom koji bi trebao biti postavljen u parku iza sarajevske Druge gimnazije, za neke je postalo problematično. „Prije više od dvije decenije dok se branio svaki pedalj Sarajeva, svi bismo bili presretni da smo imali tenkove i teško naoružanje koje nas je u potpuno neravnopravnom odnosu okruživalo i svakodnevno napadalo tokom opsade. Danas, dok se sjedi u udobnim foteljama i stranačkim pozicijama, nekome je zasmetao tenk. Uništeni tenk neprijateljske vojske koji simbolizira kako su hrabri specijalci i svi drugi sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine išli srcem na čelik!“, naglašavaju iz Udruženja.

Komentarišući zahtjev načelnika Ajnadžića da se zemljište plati 164 hiljade konvertibilnih maraka, što bi bio presedan da se za ovakve namjene zemljište plaća, veterani poručuju: “Pravo na spomenik kakav želimo platili smo životima 81 poginulog specijalca iza kojih su ostali neutješni roditelji, supruge, djeca, braća, sestre, prijatelji, da bismo danas svi bili slobodni ljudi“!

Veteranima Odreda policije „Bosna“ posebno je važno da priča o spomeniku nema ni politički ni stranački ni etnički karakter. Jer su za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ginuli građani i građanke svih nacionalnosti, a danas iako obnašaju razne funkcije i članovi i članice su različitih, često i sukobljenih političkih partija, oko ovog pitanja mnogi koji su proveli rat u opkoljenom Sarajevu nemaju dileme. „Spomenika mora biti da buduće naraštaje uči o herojstvu, hrabrosti i našoj oslobodilačkoj borbi“, zaključuju iz Udruženja veterana odreda policije „Bosna“ FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh