BiH

Četništvo, politika mržnje i podjela će završiti na smetljištu historije

Neovisno o željama pojedinih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, a naručito ponovljenim izjavama člana Predsjedništva Milorada Dodika, rješavanje odnosa između Srbije i Kosova nema nikakve poveznice sa unutrašnjim ustrojem države Bosne i Hercegovine.

Nermin Nikšić - Slobodna Bosna

Nažalost, u zadnje vrijeme svjedočimo ponovnom oživljavanju političkih inicijativa ne samo negiranja, nego i veličanja ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću sa samo jednim ciljem pokušaja konačne podjele države na tri etnička entiteta, izjavio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, piše “Vijesti.ba“.

On je dodao da o tome „najzornije svjedoči današnje postrojavanje četnika u Višegradu, ali i inicijative za formiranjem opskurnih komisija koje za cilj imaju revidiranje i falsificiranje sudski utvrđenih činjenica o počinjenim zločinima protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana u posljednjoj agresiji.“

„Teško se oteti dojmu da se radi o sinhronizovanim aktivnostima kojim je krajnji cilj kreiranje atmosfere straha, mržnje i podjela. Nažalost, konačni zaključak koji se nameće jeste da su dijelovi Bosne i Hercegovine u političkom smislu posljednji bastioni fašizma kojeg pojedine institucije i političke stranke otvoreno promiču i zagovaraju. Veličanje četništva, javno pozivanje na tzv. legitimno i nelegitimno pripadanje određenim narodima i druge slične inicijative se ne mogu nazvati nikakvim drugim imenom nego fašizmom. Na njihovu žalost, Bosna i Hercegovine je preživjela i nadživjela sve nasrtaje na njen suverenitet i njen historijski multietnički karakter, dok su zagovornici politika mržnje i podjela redovno završavali na smetljištu istorije, a tako će sigurno okonočati i današnji promotori takvih ideologija“, zaključio je Nermin Nikšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh