BiH

U Višegradu se okupili poklonici zločinca Draže Mihailovića

U Višegradu su se danas okupili poklonici četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

U Višegradu se okupili poklonici zločinca Draže Mihailovića - Vijesti.ba

Organizator je Ravnogorski pokret iz Višegrada, a gotovo cjelodnevni program bit će ispraćen četničkom ikonografijom, prenosi “Avaz“.

Postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta je na Trgu palih boraca u Višegradu, a program će se nastaviti i u Draževini, uz spomen parastos, polaganje cvijeća na spomenik Draže Mihailovića i svečani govor “duhovnika pokreta”, što su činili i prethodnih godina, uz nezaobilaznu četničku ikonografiju i odore koje podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu počinili stravične zločine.

Okupljanje četnika i njihovih simpatizera godinama se neometano odvija u manjem bh. entitetu. Osim javnih istupa, ni spomenici četničkim vojvodama i liderima nisu pojava koja se može smatrati novošću.

Okupljanja ove vrste su sve učestalija i brojnija, a njihovo odvijanje ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika.

Postavlja se pitanje postoje li želja i htijenje za suživotom kada se u mjestima gdje se tokom Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u BiH glorificiraju personifikacije zla i etničkog čišćenja.

Ovo okupljanje je u cilju obilježavanja godišnjice njegovog hapšenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh