BiH

U Sandžaku održani protesti protiv negiranja genocida u BiH

SDA Sandžak organizirala je danas u Novom Pazaru protestnu šetnju ‘Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi’, a protestima je prisustvovalo nekoliko stotina građana iz svih gradova Sandžaka.

Protesti u Sandžaku - Sandžak press

Advertisements

Upućena je poruka kojom se daje podrška građanima Srbije i njihovim zahtjevima i izražava spremnost “da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve“.

Predsjednik SDA Sandžak Sulejman Ugljanin je prisustvovao protestima, a pročitao je i pismo.

Mi se ovim protestom pridružujemo ljudima koji izražavaju svoju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve. Protestiramo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Srpska Skupština, srpska Vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u BiH i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara osjećaj nesigurnosti – navodi se u pismu, piše “Avaz“.

Izrazili su i protest “zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlaštenjima“.

Protestiramo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima, izraženo kroz vjerski šovinizam, nacional-fašizam i socijal-rasizam. ProtestieMO protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbiji čime je suspendIRANA vladavina prava i pravna sigurnost, osnovna ustavna načela, prava na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Ovi pritesti imaju za cilj sigurnu budućnost, život dostojnog čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve“, navodi se.

Iz SDA Sandžaka ranije najavljeno da će naredni protest biti održan u subotu 16. marta 2019. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh