BiH

Žene u Kantonu Sarajevo ne rade, učiteljice su u učionicama, iz “Parka” i “Rada” će ranije kući

Odluka jeste diskriminatorna u svakom slučaju, jer jedne žene imaju pravo, a druge imaju pravo, ali nemaju mogućnost da to pravo realiziraju, kazao je Ćuprija

faktor

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto donio Odluku da žene zaposlene u javnim institucijama koje su u nadležnosti Kantona povodom Dana žena danas ne rade, provjerili smo gdje su danas žene došle na posao, a gdje nisu.

U Kabinetu premijera Kantona Sarajevo na telefone se niko ne javlja, tek u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS javlja se muškarac koji kaže da u Kabinetu ovog ministarstva rade tri žene i da one danas nisu došle na posao kako je i navedeno u odluci premijera i Vlade KS.

I u Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo danas žene ne rade, dok je, kako nam je kazao jedan od uposlenika ovog ministarstva, ministrica Zineta Bogunić došla na posao, tačnije da danas održava ranije zakazane sastanke.

Ni u Ministarstvu zdravstva KS na čijem čelu je žena i gdje su uglavnom zaposlene žene na službene telefone se niko ne javlja.

Uposlenice KJKP Park, kako nam je kazala glasnogovornica ovog preduzeća Aldijana Hamza, danas rade, ali sa skraćenim radnim vremenom.

– Žene iz Parka rade, jer mi imamo rasadnik cvijeća i danas vrtni centar radi jer se cvijeće prodaje, smeća u parkovima ima i to se treba skloniti, ne može se čekati da se nakupi više smeća. Pionirska dolina gdje, također, ima uposlenih žena također radi. Odluka naših žena uposlenica je bila da dođemo na posao, odradimo šta trebamo i idemo ranije kući da se spremimo kako bi zajedno večeras proslavile osmi – kazala je Hamza.

Ženja Ljubuškić, iz KJKP Toplane kazao je da je ustaljena praksa Uprave ovog preduzeća da uposlenice imaju slobodan dan za praznik žena.

– Danas su neke žene došle na posao, njih 13, dok ostale imaju slobodan dan, s tim da će one žene koje su danas radile, svoje pravo na slobodan dan iskoristiti neki drugi dan, kada njima to bude odgovaralo – kazao je Ljubuškić.

su nam da su neke žene došle na posao, dok su neke odlučila da ipak ne dođu.

U Vodovodu i u Sarajevo Gasu se, također, niko ne javlja na telefone.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad, kazao je da su i njihove uposlenice došle na posao, ali da je radno vrijeme skraćeno.

– Naše kolegice su tokom sedmice radile puno kako ne bi bilo nedovršenih poslova i kako bi danas mogle otići ranije sa posla – kazao je za Faktor Ramić.

Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevu, za Faktor je potvrdio da su sve žene, uposlenice osnovnih škola u KS došle na posao po rasporedu i da se nastavni proces odvija normalno.

– Učenici imaju redovne časove, a interna je odluka direktora da li će nastava biti skraćena, na što imaju pravo. Mi imamo jedan odnos prema radu i dovodi se u pitanje i gdje bi danas zaposleni roditelji ostavili djecu ukoliko ne bi bilo nastave. Nastavnice i učiteljice danas rade svoj posao kao i svaki drugi dan. Odluka jeste diskriminatorna u svakom slučaju, jer jedne žene imaju pravo, a druge imaju pravo, ali nemaju mogućnost da to pravo realiziraju – kazao je Ćuprija, dodajući da je trebalo ozbiljnije razmisliti da li se može pristupit realizaciji takve odluke,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh