BiH

U BiH najzagađeniji vazduh u Evropi

Analiza prošlogodišnjeg stanja vazduha širom svijeta, koju su uradili Air visual i Greenpeace, pokazala je da je BiH najzagađenija zemlja Evrope, na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, a na petom Srbija.

Zagađen zrak iznad Sarajeva - Ilustracija / Kalesijski.com

Advertisements

Srbija je po zagađenosti vazduha na 28. mjestu na svijetu, BiH na 14, Makedonija na 15, a Hrvatska na 30. poziciji.

Na listi glavnih gradova svijeta, Nju Delhi je grad sa ubjedljivo najgorim vazduhom na svijetu, a slijede Daka (Bangladeš) i Kabul (Afganistan).

Posmatrajući gradove u regionu, Sarajevo je na 14. mjestu, Skoplje na 16, dok je Beograd na 26. poziciji.

Na nezavidnom mjestu od stotinu gradova svijeta, osim 99 azijskih, na 92. mjestu našao se i Lukavac, iz BiH.

Transport i poljoprivredno zagađenje koje dolazi do gradova i industrijske emisije zajednički su faktori u raznim područjima, prenijeli su beogradski mediji.

Od 20 gradova koji su u 2018. godini imali najzagađeniji vazduh, 18 je iz Indije, dok su dva iz Kine.

Na globalnom planu, grad Gurugram jugozapadno od Nju Delhija imao je najgore rezultate na svijetu u prošloj godini, dok je Bangladeš zemlja sa najzagađenijim vazduhom na svijetu.

Izvještaj Air Visuala i Greenpeacea zasnovan je na količinama štetnih čestica “PM2.5” registrovanih prošle godine u desetinama hiljada stanica koje su pratile kvalitet vazduha širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da zbog zagađenosti vazduha svake godine umre sedam miliona osoba, pišu “Nezavisne“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh