BiH

Radnici “Ere” nezadovoljni: Kupac je morao brinuti i o nama

Dio radnika nekadašnjeg mostarskog hotela Ero nezadovoljni statusom nakon prodaje zgrade hotela i početka stečajnog postupka firme, negodovao je zbog, kako je navedeno, nepoštivanja Kolektivnog ugovora, potpisanog sa FZ PIO/MIO, još 2013.

Radnici hotela "Ero" - PR/Haber.ba

U Kolektivnom ugovoru poslodavac se navodno obavezao riješiti probleme radnika nakon prodaje hotela, a njima na volju ostavljeno je da naplate otpremninu ili nastave raditi kod novog poslodavca, onog koji kupi Eru. Na kraju je zgradu kupila Vlada HNK-a, hotel ide pod stečaj, dio radnika većinom starijih uzeo je otpremnine, dok je dio “ni na nebu ni na zemlji”. Ističu da raniji poslodavac, kupca tokom pregovora nije uvjetovao i radnicima, zbog čega je na koncu problem i nastao.

“Kolektivni ugovor nije ispoštovan. Polovina radnika je brinuta, a ostali su ostali na ulici. O nama danas niko ne brine. Mi smo dio radne zajednice koja se opredijelila da ne uzme otpremninu, već da nastavi raditi kod novog vlasnika”, kazala je Gordana Puljić.

Radnici danas insistiraju na poštivanju Kolektivnog ugovora do kraja. Žale što novi vlasnik prilikom pregovora o kupovini nije uvjetovan radnicima koji su navedeni u Kolektivnom ugovoru. Stečajni postupak preduzeća nakon prodaje zgrade je u toku, dok svi radnici uključujući i one koji su dobili otpremnine, čekaju na uvezivanje radnog staža.

“Nije nam uplaćen radni staž za pet godina provedenih na poslu. Mi smo volji pregovarati i želimo ovo riješiti van suda”, poručio je Mladen Arelić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh