BiH

Stari most u bojama Njemačke u znak sjećanja na Klausa Kinkela

Klaus Kinkel je svojim aktivnostima u ratnom i poslijeratnom vremenu zadužio građane Mostara i Bosne i Hercegovine, a posebno ćemo pamtiti njegov odnos prema mostarskim i srebreničkim žrtvama

Stari Most

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara večeras je osvijetlio Stari most u Mostaru bojama zastave Njemačke povodom smrti Klausa Kinkela, bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke, piše “Faktor“.

Klaus Kinkel je svojim aktivnostima u ratnom i poslijeratnom vremenu zadužio građane Mostara i Bosne i Hercegovine, a posebno ćemo pamtiti njegov odnos prema mostarskim i srebreničkim žrtvama, zalaganje za obnovu suživota i istrajavanje na formiranju Medjunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu, navode iz Centra.

– 23. jula 1994. godine, bili smo domaćini Klausu Kinkelu i predsjednicima Aliji Izetbegoviću i Franji Tuđmanu i iz Mostara je tada krenula poruka i impuls da Federacija BiH mora profunkcionisati. Povratak prognanih u njihove domove, obnova porušenog, pa i obnova Starog mosta, kao simbol obnavljanja suživota bile su dominantne teme toga dana. I u tome je doprinos gospodina Kinkela bio ogroman. Mi pamtimo zasluge, a Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje – rekao je ovim povodom bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh