BiH

Dodik uručio Hanu odgovore na upitnik: Članstvo BiH u EU opredjeljenje svih

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Briselu izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uruči odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, istakavši da je dostizanje statusa kandidata i konačno članstvo BiH u EU opredjeljenje svih.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom istakao da dostavljanje odgovora na pitanja iz Upitnika dodatno približava BiH Evropskoj uniji, a da je članstvo u EU nešto oko čega postoji konsenzus svih u BiH.

Dodik je napomenuo da specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, zbog čega se ponovo pokazuje važnost uspostavljenog mehanizma koordinacije, kroz koji se došlo i do odgovara na pitanja iz Upitnika.

On je dodao da postoje i neka pitanja na koja nije odgovoreno, ali da će u BiH biti nastavljen rad i na tim temama.

Dodik je podsjetio da je BiH i pred izazovom da konačno formira vlast nakon izbora održanih u oktobru prošle godine, izrazivši uvjerenje da će to biti učinjeno u ovom mjesecu.

“Očekivanja i EU su na tom planu veoma jasna”, istakao je Dodik.

Visoki predstavnik EU za susjedske odnose i proširenje Johanes Han rekao je danas da je u BiH potrebno što prije formirati organe vlasti radi nastavka procesa reformi.

Han je poslije sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da je greška vjerovati da nema nikakvog posla od uručivanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije do objavljivanja njenog mišljenja.

Han je dodao da je “važno da se ispune očekivanja i da se bude realan”.

Dodik se prethodno sastao sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Ogovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh