BiH

Student iz Jablanice osmislio i izradio sistem za praćenje radnih parametara mini hidrocentrala

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja visokog hidropotencijala. Najbolji način da se on iskoristi su mini hidrocentrale, koje su u svim bh. krajevima kroz koje protiču manje rijeke, sve brojnije.

Arnela Maksumić - Haber.ba

Osim snabdijevanja stanovništva strujom, one uređuju i vodotoke, te stvaraju mogućnost navodnjavanja i sportskog i privrednog ribolova. Prema procjenama, u BiH danas postoji oko 70 objekata ove vrste. S ciljem preventivnog djelovanja, održavanja, te sprečavanja katastrofa i oštećenja, važno je i da sistem pretvaranja hidroenergije u električnu posjeduje uređaj za praćenje stanja postrojenja, parametara, kao i omogućavanje povratne veze sa korisnikom.

Sve navedeno motivisalo je studenta prve godine master-studija Mašinskog fakulteta Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru Arnela Maksumića da osmisli i izradi sistem za praćenje radnih parametara mini hidrocentrala.

Njegov uređaj omogućio je praćenje temperature u ležajevima, broja obrtaja osovine generatora, snage hidroelektrane i pohranu podataka na prenosivu memoriju, a izrađen je korištenjem Arduino platforme i senzora koji se postavljaju na odgovarajuća mjesta u postrojenju. Pokretanjem, iniciraju se senzori za prikupljanje podataka koji potom putem mikrokontrolera dolaze do korisnika. Na osnovu podataka korisnik dobija informacije o stanju u kojem je postrojenje, kao i informacije o parametrima koji trebaju biti u dozvoljenim granicama. U slučaju da neki od njih nije spram propisa, korisniku preostaje dovoljno vremena kako bi reakcijom spriječio kvarove, što povlači i ekonomsku dobit. Ukoliko korisnik nije prisutan, podaci se snimaju i kasnije se mogu koristiti za analize.

Prednost uređaja je i mogućnost prilagođavanja. Odlikuje se i relativno niskom cijenom, mobilnošću i prostorom za povećanje mogućnosti, odnosno korištenjem u edukativne svrhe, kaže Maksumić.

Kao najveći problem za inovatore, ovaj student ističe nedovoljnu podršku vlasti, odnosno izostanak fondova za razvoj i pokretanje poslovnih ideja. Također, postojeće obrazovne institucije i njihovi programi ne prate savremene trendove i tehnologije, pa su mladi ljudi primorani baviti se vannastavnim aktivnostima ukoliko žele ostati ukorak sa naukom i tehnologijom. Maksumić ističe da neće stati na ovome, najavljujući rad na usavršavanju proizvoda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh