BiH

Nijemac koji je živio s migrantima ide kući!

Tokom saslušanja kazao je da se uopće ne sjeća kako je završio u migrantskom kampu u Ključu.

Niklas Armin Munding - Avaz.ba

Niklas Armin Munding, državljanin Njemačke koji je otkriven prije nekoliko dana u migrantskom kampu ‘Velečevo’ kod Ključa, stupio je u kontakt s ambasadom svoje države u Sarajevu, kako bi se vratio kući.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza“, nakon što je početkom prošle sedmice napustio Ključ i uputio se za Sarajevo, Munding je sam došao u Njemačku ambasadu, koja je za njim i tragala nakon informacija objavljenih u “Avazu”. Iz Ambasade su odmah kontaktirali i Mundingovog oca.

Mundinga su, podsjećamo, otkrili volonteri Crvenog križa i utvrdili da posjeduje validne njemačke dokumente i da je rođen u gradu Bad Valdzeu. Nekoliko dana prije toga, policija u Ključu pronašla ga je u pekari kako kupuje kifle.

No, mislili su da je migrant, pa su ga vratili u kamp, gdje je i rekao da boravi. Nakon što su volonteri utvrdili da se radi o Nijemcu i poslije saslušanja u policiji u Ključu, on je tražio da otputuje za Sarajevo. Tokom saslušanja kazao je da se uopće ne sjeća kako je završio u migrantskom kampu i da je prije nekoliko godina boravio u Srbiji.

Porodica ga traži

Daljnjim provjerama je utvrđeno da ga traži njegova porodica kako bi se vratio kući. Procedura povratka trebala bi biti završena u narednim danima.

Ni predstavnicima Ambasade Njemačke u Sarajevu nije još jasno kako se Nijemac našao među migrantima u Velečevu, u kojem borave pretežno Afganistanci i Sirijci. Utvrđuje se je li bio žrtva prevare ili trgovine ljudima.

Pojavio se s ceduljicom

I dok je Ambasada Njemačke tragala za Mundingom, on se, prema informacijama “Avaza”, u Sarajevu pojavio s ceduljicom na kojoj je pisala adresa ove institucije.

Mundingu su, navodno, volonteri, koji su mu i platili kartu za Sarajevo, ceduljicu s adresom Ambasade stavili u jaknu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh