BiH

Dodik sutra u Briselu predaje odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravit će sutra u radnoj posjeti Bruxellesu.

Milorad Dodik - Twitter

Dodik ide u radnu posjetu institucijama Evropske unije i uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije komesaru Johannesu Hahnu.

Programom posjete predviđen je sastanak sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom u 11.20 (zgrada ‘Berlaymont’).

Po završetku susreta predviđeno je uručenje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i zajednička fotografija predsjedavajućeg Dodika, potpredsjednice Evropske komisije Federicom Mogherini i komesara Johannesa Hahna.

U 12.10 planiran je tête-à-tête predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i komesara Johannesa Hahna, a nakon sastanka održat će se zajednička konferencija za novinare.

Evropska komisija je dodatna pitanja BiH dostavila 20. juna prošle godine, a najveći broj odnosio se na političke kriterijume – 106, zatim na poglavlje socijalna politika i zapošljavanje 43, poglavlje transportna politika 38, poglavlje pravda, sloboda i bezbjednost 36, te na ekonomske kriterijume 33.

Svrha dostavljanja odgovora na dodatna pitanja je pojašnjenje prethodno dostavljenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, njihova dopuna ili ažuriranje informacija.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh