BiH

Prvi mart se slavi i u Kotor Varošu, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji…

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jednog od, kako je saopšteno, najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine.

Zastava BiH - Blogspot.com

Salkić je podsjetio da su građani 1992. godine na referendumu glasali za nezavisnost Bosne i Hercegovine, čime je jasno određena budućnost naše zemlje, koju su tokom više od dvije i po decenije priznale 173 zemlje širom svijeta. Uprkos agresiji i etničkom čišćenju, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima, kako je naglasio, sačuvana je cjelovitost i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

“Uprkos svemu, naše opredjeljenje i danas je poznati sadržaj iz referendumskog pitanja iz 1992. godine. Mi smo za državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. Mi smo za zemlju u kojoj će svi građani imati ista prava na svakom pedlju naše domovine. Ovakav put nastavka izgradnje naše zemlje nema alternativu, a tome nas uče i protekla stoljeća”, rekao je Salkić, saopšteno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Iako entitetske vlasti u RS-u ne priznaju 1. mart kao državni praznik, koji je zajednička demokratska vrijednost svih građana, mi smo, kako je naveo, ponosni što se Dan nezavisnosti ovih dana slavi u Kotor Varošu, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji i u drugim mjestima širom bosanskohercegovačkog entiteta RS.

“Obilježavamo ovaj značajan datum, ali istovremeno ne zaboravljamo naše šehide. Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine još jednom podsjećaju da su svoji na svome, te da žele zajedno sa svojim komšijama graditi bolju budućnost za sadašnje i buduće generacije. U tome im je, više nego ikada, potreba pomoć na poljima ekonomije i zapošljavanja, ali i u oblastima kulture, sporta i društvenog života. Jer, dok god se Dan nezavisnosti slavi na Drini, u Semberiji, Krajini i drugim krajevima entiteta RS u Bosni i Hercegovini, mi ćemo biti na sigurnom putu izgradnje moderne evropske zemlje”, saopštio je Salkić.

Istovremeno, svim silama koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu, bosanskohercegovačke patriote moraju, kako je dodao, jasno poručiti da nikada neće dozvoliti bilo kakve podjele naše domovine.

“Sve nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu, iza koje su teška vremena i iskušenja, moraju prepoznati i u međunarodnoj zajednici, te odlučno sankcionisati sve one koji provode takve negativne aktivnosti”, izjavio je Salkić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh