BiH

Bivši radnici “Ere” od Zavoda PIO traže 800 hiljada maraka

Tridesetak radnika mostarskog hotela Ero, koji je prošle godine prestao s radom, tužilo je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, tvrdeći da nije ispunio obveze koje je preuzeo 2013. iz programa zbrinjavanja, koji je potvrdila i Vlada u slučaju prodaje objekta.

Hotel "Ero" Mostar - Javno.ba

U međuvremenu je Zavod prodao zgradu, koja uskoro treba postati sjedište kantonalne Vlade. Zavod zasad odbija zahtjeve radnika koji traže isplatu otpremnina. FZ PIO ispunio je sve obaveze po programu zbrinjavanja, a na koji je Vlada dala suglasnost, te nemamo nikakvih drugih obaveza, poručili su iz Zavoda MIO.

PIO ispunio je dio obveza, tvrde radnici sa kojima smo razgovarali, ali samo prema onima koji su pristali na isplatu otpremnina, ali ne i prema onima koji su željeli nastaviti raditi kod novog poslodavca, što je bio sastavni dio plana zbrinjavanja. Takvih je bivših radnika oko 30, a jednako toliko je ranije prihvatilo preuzeti otpremnine.

U ovom slučaju riječ je o radnicima, kojimaje ostalo kratko razdoblje do sticanja uvjeta za odlazak u penziju, dok dio koji je imao namjeru nastaviti raditi tuži Zavod.

Nakon što nisu dobili nikakve odgovore nadležnih institucija tridesetak radnika odlučilo je Općinskom sudu uputiti tužbu. Potražuju oko 800 hiljada maraka odštete. Tvrde da su tokom višegodišnjeg rada hotela doslovno vlastitim sredstvima obnavljali hotel i održavali dio koji se odnosio na penzionere, te da nikad od Zavoda nisu dobili ni marku za to. Tvrde da je hotel doslovno počeo propadati u trenutku kada je objavljena odluka o njegovoj prodaji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh