BiH

Djeca s poteškoćama sluha i govora održala koncert u Domu oružanih snaga BiH

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kohlearnog implanta i Svjetskog dana sluha, djeca s teškoćama sluha i govora održala su koncert u kino sali Doma oružanih snaga BiH razbijajući stereotipe i pokazujući šta sve mogu ako im se pruži prilika.

No image - Haber.ba

Manifestaciju “Sedmica sluha” pokrenulo je Udruženje za podršku djeci sa poteškoćama sluha i govora Eho, a mali muzičari i gitaristi koji čine bend Eho Kids proveli su prisutne na nesvakidašnje muzičko putovanje., piše “Klix.ba“.

strong>”Mi smo kao udruženje pokrenuli projekt muzikoterapije za djecu s teškoćama sluha i govora. Projekt je finansirala Općina Stari Grad, a djeca su uz pomoć svog muzikoterapeuta Elvira Solaka naučila šta su note i tonovi te unaprijedila svoj govorni i slušni potencijal”, ispričala nam je Danijela Đurić iz Udruženja Eho.

Svi oni su uz stručan doprinos muzikoterapeuta savladali sviranje gitare i dokazali da mogu i žele iskoristiti pruženu šansu da budu uključeni u nešto što po stereotipima ne pripada toj kategoriji djece.

“Djeca su bila oduševljena prilikom da savladaju vještine koje inače nemaju i rezultiralo je time da je njih petnaest naučilo svirati gitaru”, rekla je Đurić.

Nakon toga su pokrenuli kampanju “Sedmica sluha” koja ima za cilj jačanje svijesti javnosti o značaju sluha i govora za pravilan razvoj djece, kao i suzbijanje predrasuda o mogućnostima ove djece, a sve u svrhu preveniranja nastanka oštećenja sluha i govora i ublažavanja njegovih posljedica.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh