BiH

DA LI SMO OPET OBMANULI BRISEL? BiH nije odgovorila na više od 20 pitanja Evropske komisije

Bosna i Hercegovina je u Brisel uputila odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, a na više od 20 njih odgovor glasi: “Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija” – otkrili su iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH - Sreenshot/Facebook

Zbog toga smatraju da se posao koji je BiH uradila ne može okarakterisati stavom “BiH je završila sve”, kako je rekao predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

“Među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono iz političkih kriterija koje traži razloge o neizvršenju 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike i koordinacija strukturnih instrumenata, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura. Zabrinjavajuće je da mehanizam koordinacije nije uspio odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja iz oblasti obrazovanja kao što su nadležnosti i uloge pojedinih ministarstava na različitim nivoima, potom informacije o aktivnostima Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koliko često se sastajala Konferencija ministara obrazovanja u BiH, koje su nadležnosti i odgovornosti pedagoških zavoda”, saopštili su iz Inicijative.

Prema njihovim tvrdnjama, nisu pripremljeni odgovori na pitanje o aranžmanima za registraciju privatnih obrazovnih ustanova, zatim o strategijama i reformama sistema obrazovanja, te informacije o provedbi Akcionog plana za izradu i provođenje Kvalifikacionog okvira u BiH za period 201 4- 2020. Takođe, nisu navedeni podaci o provođenju referentnog okvira EU (Obrazovanje i obuka 2020) koji su dostupni kod Agencije za statistiku BiH, niti su dostavljene informacije o kontinuiranom usavršavanju nastavnog kadra.

“Posebno ističemo da BiH nije pripremila informacije o provođenju zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa na svim nivoima vlasti u zemlji, niti o tome kakvi su postojeći aranžmani za prelazak učenika iz nadležnosti jednog pod nadležnost drugog obrazovnog organa u Bosni i Hercegovini. Evidentno je da su institucije u BiH još jednom neuredno i neblagovremeno obavile svoje obaveze na putu evropskih integracija, te da mehanizam koordinacije nije uspio pokazati svoju efikasnost ni na drugom ispitu u vidu pripreme odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije”, navodi se u saopštenju koje je objavio portal “SrpskaInfo“.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva vlasti u BiH, u prvom redu Vijeće ministara BiH i Direkciju za evropske integracije da upoznaju javnost o razlozima ne odgovaranja na pojedina dodatna pitanja.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je neformalna koalicija četrdeset organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije, fokusirajući se na pitanja demokratizacije, vladavine prava, te ljudskih i manjinskih prava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh