BiH

Gorući problem: Mostaru je neophodan novi Centar za dijalizu

Izgradnja novog objekta Centra za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar jedan je priroteta utvrđenih na nedavnom okruglom stolu na temu poboljšanja zdravstvene zaštite za bolesnike na dijalizi u organizacije Ljekarske komore i Klinike za unutarnje bolesti sa centrom za dijalizu SKB Mostar.

Protesti u Mostaru - PR/Haber.ba

Učesnici okruglog stola bili su i predstavnici zavoda zdravstvenih osiguranja sa federalnog i kantonalnog nivoa, direktori zdravstvenih ustanova i ministarstava zdravstva, koji su bili saglasni da postojeći objekt SKB-a, ne zadovoljava elementarne kriterije za obavljanje dijalize, te da je potrebno pokrenuti procese i osiguranje sredstava za izgradnju novog. Jednoglasno je usvojen zaključak da se od Vlade FBiH zatraži finansijska podrška za izgradnju novog Centra, kao i za nabavku aparature za isti.

Jedan od zaključaka bio je da se Centar za dijalizu obavezuje izraditi standardizirani hodogram postupaka u liječenju bolesnika na dijalizi koji će biti obavezujući za sve zdravstvene ustanove, a Zdravstveni zavod i HNK-a i ZHK-a obavezuju se snositi troškove laboratorijske dijagnostike i praćenja ovih bolesnika. Sudionici okruglog stola, traže i obnavljanje zastarjele aparature i redefiniranje cijene dijalize.

Centri za dijalizu obavezali su se nadležnim ministarstvima zdravstva dostaviti broj, strukturu i starost aparature kojom raspolažu, te prijedlog potreba u budućem periodu. Ministarstvo zdravstva HNK-a i ZHK-a u okviru postojećih i planiranih sredstava, te u saradnji sa ZZOiR FBiH nastojati osigurati sredstva za obnovu aparature za dijalizu, te provesti postupak redefinisanja i utvrđivanje stvarnih troškova dijalize.

U zdravstvenom sistemu potrebno je osigurati podršku programu transplantacije vezano za medicinsku opremu, prostor i edukaciju ljekara i drugog medicinskog osoblja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh