BiH

Sarajlija iz Posušja pokrenuo “Necros” – regionalni Facebook za mrtve

Josip Jukić, 55-godišnji Sarajlija koji od kraja osamdesetih živi u Posušju, zaslužan je za pokretanje regionalne društvene mreže posvećene mrtvima – Nekros.

Josip Jukic-djeca-Radiosarajevo.ba

“Shvatili smo kako smrt, baš poput života, treba biti društvena, pa smo zasukali rukave i prionuli poslu.Nismo osmislili Facebook, ali zato jesmo nešto što bi najjednostavnije bilo opisati kao “Facebook za mrtve”. Na našem portalu objedinili smo oko 8300 groblja u četiri države – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji te još nekoliko njih u inozemstvu, većinom u gradovima gdje ima dosta naših iseljenika. A kako to sve funkcionira? Primjerice ovako: netko je iz bilo kojeg razloga spriječen doći na sprovod iz Zagreba u Zadar, ali želi obitelji umrle osobe uputiti sućut, nekrolog, druge riječi podrške ili poslati cvijeće. Sve to jednostavno može napraviti preko naše stranice”, ispričao je Jukić u intervjuu za “Večernji.hr“.

Jukić je ovaj projekt sa svojim timom razvijao, ovisno kako se uzme, između sedam i trinaest godina. Kaže da su nakon desetaka hiljada uloženih sati rada uspjeli stvoriti platformu kakvu do sada nemaju ni Amerikanci, Kinezi, Rusi, Nijemci… ukratko, niko na svijetu.

Projekt je osmislio, pojašnjava Jukić, s idejom da ljudima pruži pregršt informacija o mrtvima, pomogne im u organizaciji sprovoda, pruži pravovremenu informaciju o umrlima i pratećim aktivnostima poput mjesta i vremena ukopa, lokacije groblja, mogućnosti slanja nekrologa, sućuti, korištenja usluga pogrebnika… Uz to, na portalu možete, baš kao na nekoj društvenoj mreži, pisanim putem izražavati tugu i žalovanje, na njega stavljati fotografije, videouratke, pjesme i glasovne poruke koje će predstavljati sjećanje na pokojne.

Želja je, govori Jukić, da taj svojevrsni “zid plača” ne odvaja žive i mrtve, već uspostavlja i njeguje novi odnos između njih.

Danas je, kaže, sve izraženiji problem to što je sve više grobova, posebice onih u manjim mjestima, jako zapušteno. Cijele se obitelji odsele i više nikad ne vrate, ili dođu nakon pet-šest-sedam i više godina, pa se šokiraju kada dođu obići grobove svojih baki, djedova ili roditelja koji budu u toliko lošem stanju da ih jedva uspiju prepoznati. Takve situacije se sada, kaže Jukić, zahvaljujući njihovoj platformi, mogu izbjeći s nekoliko klikova mišem.

“Ima tu još dosta toga što će korisnicima sigurno biti zanimljivo, jer naša vizija je pružiti zainteresiranima i edukativni, novinarski obrađen sadržaj povezan sa smrću iz različitih perspektiva, ojačati veze među naraštajima, prijateljima i obiteljima, povezati religije” kaže Jukić u razgovoru za Večernji.hr.

Da bi nadošao na ideju o Nekrosu, Jukić je prošao kroz osobni gubitak.

“Prije trinaest godina osobno sam imao iskustvo smrti koje sam teško prebrodio. Preminula mi je supruga, majka naše šestero djece, a potom i brat iza kojeg je ostalo također šestero djece. Ne moram vam niti opisivati kroz što sam tada prolazio, a kad su se emocije malo slegle, pitanje koje me nastavilo proganjati bilo je kako očuvati uspomenu na njih živom i nakon što jednog dana mene više ne bude. Istovremeno, još me nešto naročito mučilo tih dana. Naime, na pogrebe njih dvoje došao je velik broj ljudi iz cijele zemlje pa se tu nametnulo još jedno pitanje – kako da im istom mjerom odgovorim? Kako ih sve zapamtiti? Kako im se naći pri ruci kad njima bude teško? Ubrzo sam ustanovio da ta pitanja ne muče samo mene nego i moje prijatelje i poznanike, kako one iz domovine tako i iz iseljeništva.

Uzeo sam na sebe zadatak da za sve nas pronađem rješenja i odgovore na ova pitanja. Ono što sam u početku imao kao dijelove tih odgovora jest da to nešto mora biti dostupno u svakom trenutku onome tko uspomenu čuva, ali i vidljivo onome kome je do uspomene stalo. Zahvaljujući činjenici da živimo u eri tehnologije, internet se nametnuo kao logično mjesto na kojem bi te podatke objavljivali i čuvali, i potom se tijekom godina polako iskristalizirala vizija koju danas možete vidjeti na Nekrosu”, ispričao je Jukić.

Napominje da je Nekros u naredna tri mjeseca još uvijek u testnoj fazi, te apelira na korisnike da ne zamjere ukoliko naiđu na neki bug.

Ovaj samohrani otac šestero djece nada se da će Nekros zaživjeti ne samo međui starijom populacijom, već i među novim generacijama koje će u ovoj svojevrsnoj bazi podataka o mrtvima moći pronalaziti informacije o svojim precima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh