BiH

U Gradskoj upravi Mostara bježe od odgovornosti: “Izdan je meteoalarm, zato nismo reagovali”

Više osoba povrijeđeno je u olujnom nevremenu koje u noći sa petka na subotu i tokom cijele subote pogodilo Mostar.

Gradska uprava Mostar - Haber.ba

Dok su vatrogasci danonoćno radili na terenu, vraćajući i uposlene sa godišnjih odmora, u Gradskoj upravi niko nije bio ni dostupan javnosti. Načelnik odjela za civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav na današnjoj konferenciji za medije rekao je da u Gradskoj upravi nisu bili aktivni, jer je dan ranije Uprava CZV najavila olujno nevrijeme i podsjetila na meteoalarm i moguće posljedice. Rekao je i kako zapovjednik Štaba CZ u tom vremenu nije kontaktiran od službi koje redovno obavljaju posao na čišćenju grada, te da nije bilo potrebe da se proglasi prirodna nesreća.

Podsjetio je da građani štete mogu prijaviti na protokolu Gradske uprave, pozivajući ih da se u subotu uključe u akciju čišćenja grada.

Na konstataciju da niko u Gradskoj upravi nije odgovarao na pozive novinara i pitanje je li meteoalarm bio pravi razlog da niko ništa ne poduzme, Šupljeglav je rekao da je Operativni centar organizovan da radi osam sati radnim danima, a da u ostalom vremenu njihov posao preuzima kantonalni Operativni centar.

Iz Gradske uprave poručili su da se ne osjećaju odgovornim, jer nisu imali zahtjeve s terena!? Kazali su i da nije tačan navod direktora Osnovne škole u Rodoču, da se niko iz Gradske uprave nije javljao na njegov poziv.

Mostarski vatrogasci prema riječima Petra Jurića u kobnim danima imali su ukupno 47 intervencija, od čega 25 tehničkih, dok su ostalo bile požarne. Gorjelo je nisko rastinje, dimnjaci i kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh