BiH

HNK: Vlada i Sindikat izgubili kontakt

Iako su koncem pretprošle sedmice najavljeni razgovori predstavnika Vlade HNK-a i Sindikata osnovnog obrazovanja, do njih tokom prošle nije došlo, a nisu precizirani ni mjesto ni vrijeme sastanka do kojeg bi trebalo doći u narednih desetak dana.

sindikat-skolstvo-hnk

. U Sindikatu se nadaju pozivu. U protivnom su spremni na radikalne korake, i to s ciljem drugačijeg načina obračuna plata, a u skladu sa koeficijentom iz nedavno utvrđenog kolektivnog ugovora, a ne osnovicom, “kako je nedavno bio slučaj”.
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku Slavko Lauš najavljuje tribinu na koju Sindikat, osim prosvjetara, roditelja i djece, namjerava pozvati i predstavnike vlasti, a na kojoj bi se potražio odgovor na pitanje “gdje je danas osnovno obrazovanje u našoj zemlji”. Ako do sastanka sa predstavnicima vlasti ne dođe u ovoj sedmici, najavljuje i novi dvosatni štrajk upozorenja, za koji bi se vezao i protest, dok je najradikalnija mjera – generalni štrajk.
– Čini se da nas predstavnici vlasti vješto izbjegavaju. Mislim da su naše posljednje korake shvatili neozbiljno ili možda preozbiljno, pa su u međuvremenu sastančili s načelnicima, direktorima škola i predsjednicom suda, dotičući se između ostalog i tužbi. Izgleda da smo dirnuli u nešto u što se nije smjelo. Stvari smo, ipak, morali pokrenuti, kaže Lauš.
Pripreme za dalje sindikalne aktivnosti traju, a Lauš dodaje da se u interesu djece neće žuriti. Uskoro će poslati dopis na adresu Vlade, te se kasnije odrediti u skladu sa odgovorom ili šutnjom.
– Imamo komunikaciju i sa udruženjima roditelja, koje iskazuju brigu, ali istovremeno nam pružaju i podršku. Žalimo ako će se nešto prelomiti na učenicima. Drugačije ne može. Zbog toga smo za korektan dogovor i izbjegavanje štrajkova. Ako već postoji briga za izgubljenim satima u slučaju štrajka, spremni smo, bude li potrebe, organizirati ga u danima uskršnjih blagdana, kad dio učenika svakako ne pohađa nastavu, dodaje Lauš.
Ministar Rašid Hadžović s druge strane kaže da do formalnog sastanka Vlade i Sindikata nije došlo, ali i da je još u petak razgovarao s Laušem.
– Termin narednog sastanka potrebno je prije svega usaglasiti na Vladi. Premijeru je stalo da to bude što prije. Kazali smo ranije, a sada ćemo ponoviti – otvoreni smo za razgovor, ne bježimo, ali isto tako mora da se zna da je Vlada ispoštovala sve što je navedeno u Kolektivnom ugovoru, dodao je Hadžović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh