BiH

Lijepo vrijeme donijelo mnogo posla vatrogascima u Hercegovini

Kako odmiče godina i dolazi sezona radova u polju sve je više požara. Posebno je to izraženo na području Čapljine, gdje vatrogasci znaju imati i sedam ili osam intervencija dnevno. Uvijek nedostaje opreme, a nje ima kod FUCZ gdje samo skuplja prašinu.

No image - Haber.ba

Na području Čapljine u prvom mjesecu koji je obilovao padavinama bilo je samo 27 požara, a u februaru već do sada 40.

Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedince (PVJ) Čapljina za Klix.ba kaže da se svake godine ponavlja ista matrica, ali da ona prvenstveno zavisi od količina padavina.

“Ove godine je još i dobro, bilo je sušnih prvih i drugih mjececi u godini kad smo znali imati i po 200 intervencija. Nekad je znalo biti više u februaru, nego u avgustu kad je sezona ekstremnih vrućina. Svake godine tako i ove preko medija upozoravamo građane da posebno u ovoj sezoni radova u polju paze kako pale korov. Jučer smo imali jednu intervenciju gdje je čovjek prijavio uništavanje korova, ali takvih savjesnih građana je malo”, kazao je Jurković.

Kaže nam kako su takve intervencije besplatne, kako predstavnici vatrogasaca ili Civilne zaštite stalno upozoravaju građane o mogućim posljedicama, ali nažalost nema učinka, piše “Klix.ba“.

“Najgore je kad upale vatru i ostave je bez nadzora, onda samo malo vjetra napravi veliki problem”, navodi prvi čovjek čapljinskih vatrogasca.

Kaže nam i kako uvijek nedostaje opreme i kako vatrogasci nikad ne traže novac, samo sredstva za rad.

“Sve zemlje u regiji, da je govorim o zemljama Evropske unije mnogo ulažu u vatrogastvo s nivoa države. Vatrogasci danas ne gase samo požare, to su glavne jedinice zaštite i spašavanja. Sve intervencije su sada na vatrogacima, jer smo mi jedina jedinica koja je 24 sata na raspolaganju”, kaže Jurković naglašavajući kako oni u jedinici imaju i ronailački tim, tim za spašavanje na vodi, četiri vatrogasca koji su prošli obuku GSS-a…

Nedostatak opreme mogao bi se rješiti s više sluga Federalne uprave civilne zaštite, smatra Mate Jurković, jer mnogo onogo što hercegovačkim vatrogascima nedostaje FUCZ drži neupotrebljeno u svojim skladištima.

“Šta god tražite dobijete odgovor da vam ne mogu izaći u susret. Nama treba kompresor za punjenje boca i izolacionih aparata, a zadnji put kad je bio dan Civilne zaštite mi smo ih na jednom mjestu vidjeli osam komada. Stoje i ne služe nikome, samo ih iznesu kad je neka parada”, kazao je na kraju Mate Jurković, zapovjednik PVJ Čapljina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh