BiH

Prozivaju ga zbog nje, a ne viđamo je često: Evo ko je supruga Željka Komšića

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rođen je 20. januara 1964. godine u Sarajevu. Oženjen je Sabinom Komšić s kojom ima kćerku Lanu. Živi i radi u Sarajevu.

No image - Haber.ba

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.

“To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik… neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi”, kaže Sabina.

Sabina Komšić supruga je hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića. Nekadašnja je studentica Građevinskog fakulteta, koji zbog ra tnih okolnosti nije završila, a danas sretna majka devetogodišnje Lane.

Ulaskom Željka Komšića u Predsjedništvo, Sabina je u jednom intervjuu kazala kako nastoji zadržati svakodnevne navike, uprkos protokolima koji idu sa predsjedničkom funkcijom.

Sabina i Željko Komšić – Gracija.ba

“Sada, kad izlazimo, imamo pratnju. U principu, ne dopuštamo da se bilo šta promijeni, sve je od danas do sutra. Živimo svoj život i stvarno se trudimo da se ne poremeti naša svakodnevnica. Promjene su, ipak, prisutne: na godišnji odmor idemo s cijelom pratnjom. Uvijek nas ima puno”, kazala je Sabina.

Ljubavna priča Sabine i Željka krenula je prvog ra tnog ljeta. Iako su živjeli u istom haustoru, do ra ta se skoro pa i nisu ni poznavali.

“Prije nego što smo se počeli zabavljati, družili smo se. Željko je živio na petnaestom, a ja na desetom spratu. Kad smo se upoznali, desila se i ljubav, i eto… Vjenčali smo se poslije rata. Željko nije želio da stupimo u br ak u ratu jer je stalno bio na liniji, moglo mu se nešto dogoditi i nije me želio unesrećiti. To je bilo vrlo pošteno od njega. Čekali smo da r at završi i onda se vjenčali. Bila je to skromna ceremonija. Počeli smo se zabavljati 28. augusta 1992, a vjenčali se 28. augusta 1996.”, ispričala je Sabina u intervjuu za magazin “Gracija“.

Kćerka Lana je centar Sabininog i Željkovog svijeta. Na njen su dolazak čekali deset godina.

“Do Lane smo teško došli. To je bio najteži put, ali isplatilo se”, prisjeća se Sabina, koja je prije rata završila Srednju građevinsku školu i upisala Građevinski fakultet. Bila je prva godina studija kada se zar atilo.

– Četiri godine se nisam pojavila na fakultetu, a poslije rata su bili neki drugi prioriteti. A onda je došlo nešto što je meni bio najveći problem: deset godina smo se borili da dođemo do Lane. Imala sam sedam vantjelesnih oplodnji. I iz sedmog puta uspjeli! To mi je bilo najvažnije. Kad sam dobila Lanu, nije mi ni palo na pamet da nastavim fakultet. Danas sam mirna i nije mi žao. Imamo u planu drugo dijete, pa vidjet ćemo… Medicina je napredovala, zašto ne bih imala još jedno dijete? – povjerila se Sabina.

Sabina i Željko Komšić – Gracija.ba

Tvrdnju da supruge državnika obično imaju veliki uticaj na posao svojih muževa Sabina ne smatra tačnom i kaže da nema nikakvog utjecaja na Željka.

“Kad je njegov posao u pitanju, tu se ne petljam, ne interesira me, ja sam apolitičan tip. Sve pročitam, šta mi nije jasno pitam, ali se ne petljam. Ne dopuštam da se kod kuće sve vrti oko politike i prekidam te razgovore”, istakla je Sabina.

Svoju ulogu u javnom životu kao supruga člana Predsjedništva BiH ne smatra posebnom bitnom.

“Uloga supruge, ili supruga, predsjednika kod nas još nije zaživjela, to nije nešto što je u našem mentalitetu. Mada to meni i odgovara, jer tako mogu biti ono što jesam: obična žena”.

Sabinina glavna preokupacija u svakodnevnom životu je Lana.

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.

Sabina i Željko Komšić – Gracija.ba

“To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik… neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi”, kaže Sabina.

Što se imidža tiče, Sabina kaže da je Željko sam zadužen za kreiranje vlastitog imidža.

“Što se tiče vanjskog izgleda, Željko sam kupuje sve što mu treba, a ja sam tu da, kad on ujutro izvadi tri-četiri kravate, izaberem onu pravu. Toliko o imidžu. Ja sam sportski tip, uvijek u farmerkama i majicama, ali sad nisam u prilici da to stalno nosim, morala sam kupiti i svečane haljine. Ne osjećam se ugodno u tome, ali šta je tu je”, ističe Sabina.

Kako je izjavila za “Graciju“, nekad je voljela slušati Erica Claptona i U2.

“Izgubili smo korak u muzici. Prije Lane slušali smo Claptona i U2, a sad, zbog nje, slušamo Tošeta Proeskog. Željko svoje male, sitne radosti ispunjava kad ima vremena, ali ja se uglavnom brinem o Lani. Više nemam tih vizija da je meni lijepo otići negdje, na koncert. Ljepše mi je prošetati s njom, igrati se”, zaključila je Sabina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh