BiH

U Aluminiju ponovo jadikuju: Država nam nakon svega povećava namete

Čekajući na okončanje procedure izbora novog direktora, Uprava mostarskog Aluminija trenutno je angažovana na zaduženjima koje je dobila od Skupštine i Nadzornog odbora Društva, a na tragu izvještaja nezaovisne revizorske kuće KPMG.

Mostarski "Aluminij" - PR/Haber.ba

U međuvremenu su, kako kažu, stigle loše vijesti iz Federalne vlade. Navode da su i onako visoki nameti, sada dodatno povećani.

“U vrijeme kada od Vlade, kao suvlasnika sa najvećim udjelom tražimo pomoć u vidu rasterećenja na ime nameta koje plaćamo državi, a koja premašuju 24 miliona KM godišnje, zatečeni smo odlukom o dodatnom rastu istih. Shodno odlukama Vlade, u ovoj ćemo godini, na ime naknada za NOS (Nezavisni operator sistema) i Elektroprijenos BiH, morati izdvojiti dodatnih cirka 1,4 miliona KM, a na taj iznos još treba dodati i pripadajući PDV”, kazao je za Haber direktor Dražen Pandža.

Napominje i da su iz Aluminija u više navrata javno upozoravali da Društvo državi plaća 7 eura po svakom megavatu uvezene električne energije, što je dosad iznosilo vrtoglavih 24 miliona KM godišnjih davanja. Ove je godine država te namete, tvrdi Pandža, “dodatno podigla, i to 118.000 KM za NOS (bez PDV-a) i cca 1,2 milijuna KM za Elektroprijenos BiH (bez PDV-a)”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh