BiH

“Bude ih po dvadeset, prose, a svi smrde na alkohol”

Sarajevo iščekuje novu turističku sezonu, a uz “domaće” probleme, posljednjih godina otežavajuću okolnost predstavljaju i migranti. Ugostiteljski i trgovački radnici na Baščaršiji razapeti su između humanih poriva, straha od negativnog imidža i problema koji pojedinci među migrantima čine.

Neke od njih smo pitali šta oni misle o migrantima koji se često okupljaju na Baščaršijskom trgu, kakva su njihova iskustva u komunikaciji sa njima, predstavljaju li opasnost za nadolazeću turističku sezonu te kako u cijeloj priči ocjenjuju rad policije i lokalnih vlasti, piše “Source“.

Kao jedno od najčešćih mjesta na Baščaršiji gdje se mogu vidjeti grupe migranata je i pekara Edin.

Miftar Ljušaj, vlasnik pekare ispričao nam je kako u posljednjih godinu dana ima dosta migranata na čaršiji, ali da on lično nije imao negativnih iskustava sa njima.

“Mi radimo 24 sata, i rijetko kad smo imali neprijatan slučaj. Najčešće nemaju novac da plate pa im damo besplatno, a nekad imaju pa plate. Nekada budu i ispred pekare i prose. Ja nemam loše iskustvo sa njima, zadnjih 15 mjeseci ih ima puno, svaki dan imamo posla s njima i nisam imao neprijatnosti”.

O tome da li će biti neprijatnosti u jeku turističke sezone

“To malo zavisi i od naših građana, institucija i toga kako se oni ponašaju, šta činimo da im nešto pružimo. Oni imaju svoje razloge zbog čega su došli. Ni jedan ne bi došao da tu ostane, svi žele ići dalje. Žalosno je kad ih ovako vidite. Krivo ti je i žao. Kada ostane sinošnja roba, a da je friška podijelimo im. Ostanu ovdje i do ponoći. Ima i naših ljudi koji se loše ponašaju. Koliko znam u ovom dijelu čaršije nisam vidio da je neko imao problema. Možda u kafićima u kojima idu, možda se tu pije, lupa, možda ima alkohola ili nedaj Bože droge”, govori nam Miftar.

Mnogi od trgovaca nisu željeli da govore o ovoj temi. Neki su komentarisali da im je više dosta migranata, da kradu i uništavaju, a neki su, čini se, ćutali zbog određene doze straha.

U jednoj od trgovina u srcu Baščaršije, gdje se prodaje voće, sokovi i ostali prehrambeni proizvodi zatekli smo dvoje uposlenih. Radnik (Š.A.) koji se iz straha da ne bi ostao bez posla nije želio predstaviti rekao je kako je sa migrantima imao doticaja samo kao sa kupcima.

“Od jutra do sutra su tu, dok ne zatvorimo, a najviše kupuju cigarete, vodu i sok. Možda su nekad nešto sitno ukrali, za marku-dvije”.

Smatra da ako se nešto ne riješi sa njima da bi moglo utjecati na turističku sezonu.

“Ovo će biti katastrofa, nažalost što to moram reći, ali kradu. Ima policije, ali ne dovoljno koliko bi trebalo”, govori Š.A.

Mladić, iz radnje sa suvenirima rekao nam je da tu, zbog robe koju prodaju, a koja migrantima sigurno nije prioritet, nisu kupovali ništa. Međutim, i on je prokomentarisao kako kradu po čaršiji.

“Ništa pozitivno nismo dočekali od njih u posljednjih godinu dana. Nisu ništa kupovali, a kod komšija obično kupuju male noževe. Većinom su arapi, ali iz kojih tačno država ne znam. Oni će nam uništiti ovu sezonu. Navečer nije lijepo proći po trgu. Bude ih po dvadesetak, stalno se skupljaju”, govori Amar B.

Nazimi Iseimi, vlasnik “Cream shop slastičarne” govori kako je i sam bio vani, izbjeglica i da zna šta za nekoga u takvim situacijama znači pomoć.

“Treba ih podržavati. Imamo neke migrante koji ponekad uzmu kolač. Neki od njih dođu navečer i pitaju – ima li neki kolač za mene”.

“Međutim, bude i onih koji dođu, traže marku, prose, a osjetiš da smrdi na drogu, alkohol. U suštini treba pomoći. U radnju blizu ovdje, na čaršiji su ušli, ukrali kolače. Ima ih i dobrih i loših. U suštini ipak im moramo pomoći, njima nije cilj da ostanu ovdje. Sada ih ima manje posljednja dva mjeseca. Bila je prije skupina iz Afganistana, jedna je žena među njima znala malo i bosanski, ali su odjednom nestali”.

Migrantska kriza je široka problematika, koja se reflektira na više aspekata u svim društvima pa tako i u Sarajevu. Ostaje da vidimo kako ćemo se kao pojedinci i kao država postaviti, ali i kako će se ova kriza reflektirati na jednu mikrozajednicu kakva je Baščaršija i Stari Grad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh