BiH

Gradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice počinje krajem marta

Screenshoot-Facebook

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić danas je u Sarajevu potpisao ugovore s izvođačima radova za četiri kapitalna projekta u toj općini.

garaza-vijecnica-

Riječ je o izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice), izgradnji sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić”, rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad, piše “Fena”.

Projekti bit će finansirani kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a njihova ukupna vrijednost iznosi 13,3 miliona KM.

Po riječima načelnika Hadžibajrića, postupak odobravanja kreditnih sredstava trajao je više od pet godina, a 2018. godine konačno su završene potrebne procedure odobravanja kredita na višim nivoima vlasti i proveden je javni poziv za prijavu zainteresovanih ponuđača za izvođenje radova na četiri projekta.

“Ono što me posebno raduje je da se projekti neće raditi po Zakonu o javnim nabavakma BiH, već po Zakonu o javnim nabavkama Saudijsjkog fonda, koji je sličan zakonima EBRD-a. Ovom prilikom zahvaljujem se vijećnicima koji su u svakom momentu zdušno podržavali ovakav projekt i zaduženje kod Saudijskog fonda. Rok otplate ovog kredita je 20 godina, a procjena općinske administracije je da će jedan od ovih projekata – javna podzemna garaža, ostvarenim profitom za nekoliko godina moći otplaćivati cijeli kredit za sva četiri projekta”
, kazao je Hadžibajrić.

On je naglasio da je Općina Stari Grad u posljednjih 10 godina u razne projekte u toj općini uložila 62 miliona KM, kroz općinske budžete i donacije prijateljskih, pobratomskih općina iz cijelog svijeta.

Radove na rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grada te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad će izvboditi firma ITC iz Zenice, dok će izvođač radova na izgradnji sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić” te izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice) biti firma ZT Džekos.

Realizacija svih projekata počinje krajem marta, a rok za završetak radova je pet, odnosno šest mjeseci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh