BiH

Institucije u BiH nisu dobile nikakvo pismo bh. državljanke iz Sirije

Mediji u BiH, ali i regionu, proteklih dana izvještavali su o navodnom pismu državljanke BiH, koja se sa svoje dvoje djece nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije, a koja je prema istim navodima od bh. vlasti zatražila da ih vrate u BiH kako bi njena maloljetna djeca imala normalan život.

No image - Haber.ba

Kako se navodi, molbu bh. vlastima uputila je dvadesetdvogodišnja Sarajka, koju je u Siriju odveo muž prije četiri godine i koja se navodno nalazi u kampu Roj, blizu grada Kamišlija na sjeveru Sirije. Sa njom u kampu su još državljanke BiH i tu su smještene od septembra 2017. godine, otkad su pobjegle iz Islamske države.

Nakon bjekstva iz ISIL-a predale smo se Kurdima, koji su nas uzeli, a potom nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece. Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i mogućih posljedica također“, navodi se u pismu za koje mediji tvrde da ga je ustupila njena majka.

No takvo pismo, ukoliko postoji, do današnjeg dana uopće nije stiglo do nadležnih institucija u BiH.

Naime, portal “Vijesti“, tragom ove informacije, kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Federalnu upravu policije (FUP), kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS sa upitom da li su ove institucije dobile pismo bh. državljanke koja se trenutno nalazi u Siriji i moli da joj se omogući povratak u BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo pismo bh. državljanke iz Sirije“, potvrdio je za “Vijesti” resorni ministar Dragan Mektić.

Do ovog trenutka, Sektor za međunarodno pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH nije zaprimio navedeno pismo.

Nezavisno o istome, Ministarstvo, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama BiH, a shodno zakonskim propisima BiH, kao i svojim nadležnostima, preduzima i preduzimaće sve potrebne aktivnosti kako bi pružilo adekvatnu konzularnu zaštitu za lica koja se trenutno nalaze na ovim područjima“, kazao nam je ministar-savjetnik Nebojša Regoje, portparol Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ni Federalna uprava policije nije zvanično upoznata sa pismom.

Do dana današnjeg, FUP nije primio pomenuto pismo“, rekao nam je zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija u izjavi za “Vijesti” kazala je da ni ova institucija nije dobila pismo bh. državljanke u Siriji.

Uprava policije MUP-a KS takvo pismo do danas nije zaprimila“, potvrdila je Kuldija.

U pismu, čiji je sadržaj objavljen u medijima, nije navedeno kojim se konkretno institucijama u BiH obratila dvadesetdvogodišnja Sarajka, niti je, sasvim očigledno, njena majka takvo pismo do današnjeg dana uručila nekom od nadlažnih državnih organa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh