BiH

U Mostaru u toku sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

U Mostaru je u toku sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj se razgovara o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, i to na svim nivoima.

Predsjednik Dragan Čović u svom obraćanju ustakao je kako je članove predsjeništva stranke informisao o dosadašnjim pregovorima kad je riječ o uspostavi vlasti, optimistično najavljujući izbor vodstva Doma naroda, te imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH, koji će ovog puta prema njegovim očekivanjima biti iz reda hrvatskog naroda. Najavio je uskoro i nove sastanke sa predstavnicima ostalih stranaka, te izbor federalne zakonodavne vlasti. Izvršnu je i ovog puta opteretio izmjenama Izbornog zakona, za što će HDZ trebati partnere spremne na kompromise. Najavio je također formiranje izvršne vlasti u kantonima u kojim HDZ ima osjetniji broj skupštinskih poslanika, već u narednih mjesec, uključujući i uvijek osjetljivi HNK.

Sve dok se sa partnerima ne dogovore resori, ministri će ostati ministri, rekao je, te odbio kazati koliko ima istine u tekstu u kojem je Slobodna Bosna jutros predvidjela Lidiju Bradaru na čelu Federacije BiH, Ivu Tadića na čelu Doma naroda, a Jelku Milićević, Marinka Ćavaru i Iliju Cvitanovića u Domu naroda.

– HDZ će CIK-u poslati imena pet delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Sigurno je da ćemo imati četiri delegata, a vjerovatno i pet. Moja želja je da u tom sastavu budu i dvije dame.
Lidija Bradara se žrtvovala i ostala na čelu Doma naroda Parlamenta FBiH uprkos tome što je dobila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Kada se sve završi ići će na novo mjesto. Neće ostati na ulici i neće koristiti bijeli hljeb, rekao je Čović.

Najavio je sastanke sa SNSD-om i SDA, dodajući da nisu isključeni ni razgovori sa još nekim eventualnim partnerima. Ponovio je da kandidatski status i stabilnost ostaju prioritet, te da ne smije i ne treba biti uvjetovanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh