BiH

Edin Forto o zatečenom i urađenom, planovima, koaliciji, nedostacima i prednostima KS

Prošlo je 55 dana od imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo na čijem čelu je premijer Edin Forto iz Naše stranke. O zatečenom stanju, urađenom i planovima, te kritikama i koalicionim partnerima Forto govori u intervjuu za Vijesti.ba.

vijesti

Otkriva i kako namjerava vratiti povjerenje građana u institucije sistema i šta je to što će biti urađeno, a da još nije viđeno na našoj političkoj sceni.

Vlada KS se sa prvom vanrednom situacijom suočila već na startu mandata, radi se o slučaju serijskog ubice Edina Gačića. Kako ste vidjeli sve što se desilo, koja je uloga i kakve su aktivnosti Vlade bile u cijelom slučaju?

FORTO: Vlada nema nadležnost nad operativnim radom policije, ali ono što smo odmah prepoznali je naša uloga u finansiranju operativnih aktivnosti. Odmah smo komesaru dali zeleno svjetlo da pozove ispomoć iz drugih kantona. Raspisali smo nagradu za informacije koje bi dovele do hvatanja bjegunca. Bili smo u stalnom zasjedanju. Razgovarali smo o uvozu pasa tragača iz Hrvatske, koji, srećom, na kraju nisu bili potrebni. Radili smo sve što je u našoj ovlasti. Mislim da je javnost takav naš pristup prepoznala, iako zasluge za konačni rezultat pripadaju policijskimslužbenicima. Mi smo stvorili ambijent u kojem policija nije imala ograničenja u materijalnom smislu. Bili smo spremni da tako djelujemo na jedan produženi period.

Potraga se završila nakon par dana, ali je mogla trajati mjesecima i mi nismo namjeravali dozvoliti da se potraga izgubi iz prioriteta, kolikogod da bi to koštalo. Ljudski život je najvažniji i nema cijenu.

Koji su to najveći problemi koji su vas dočekali pri preuzimanju mjesta premijera i koji će biti prioriteti u radu vaše Vlade?

FORTO: Kada ne bi bilo dnevne politike, prvi i najveći zadatak premijera bi bio da podigne efikasnost administracije. Znam da ne zvuči pretjerano zanimljivo, ali Kanton Sarajevo nema razvojni tim. Milioni iz budžeta se odvajaju za projekte čiji opis stane u par paragrafa, pa niko ne zna šta se tim projektima postiže. Bilo bi lijepo da imamo puno bolji sistem praćenja budžetskog novca i da imamo puno jasniju metodlologiju odabira projekata koji na kraju dobiju potporu iz budžeta. To je nešto što ovom kantonu fali, bez obzira ko je premijer i kakva je vlada. Pored potkapacitiranosti administracije, Sve ostale probleme sam više puta pobrojao u ekspozeu, a prije toga u mjerama Šestorke.

Dugo godina ste radili u realnom sektoru. Koliko vam je to prednost u izazovima koji su pred vama i Vladom?

FORTO: Iskreno, mislim da je to velika prednost. Razumijevanje problema u nerazvijenom privatnom sektoru je ključ razvoja. Mene fascinira kuknjava državnih službenika o njihovim pravima i problemima, dok istovremeno radnici u privatnim firmama zarađuju dva ili tri puta manje od njih.

U predstavljanju svog programa na sjednici Skupštine KS, na kojoj je imenovana Vlada s vama kao premijerom na čelu, obećali ste vraćanje povjerenja građana u institucije sistema. Na koji način to mislite učiniti?

FORTO: Transparentnost je najbojli način da vratite povjerenje. Neke poteze smo već poduzeli. Naprimjer, skupštinska većina iz Šestorke je sama sebi ukinula paušal. Ne smijemo potcjeniti vlast, koja sama sebi ukida privilegije. To je ozbiljan presedan za napredak našeg društva. Pored toga, pustili smo u proceduru zakon o prijavljivanju imovine izabranih dužnosnika, uskoro ide u proceduru zakon o javnosti rada državnih institucija, a krećemo i u pripremu objave registra zaposlenih u kantonalnim institucijama i firmama. Svaki od tih koraka će malo po malo dati do znanja građanima da iskreno želimo vratiti povjerenje u rad institucija.

Iako je bila izložena brojnim kritikama po razaličitim osnovama, Vlada je u startu krenula sa prijedlozima zakona koji mogu biti osnova za vraćanje povjerenja građana u institucije, govorili ste o zakonu o porijeklu imovine, zastupnicima su ukinuti paušali, a Vi ste smanjili budžet svog kabineta. Prepoznajete li u svom timu čvrstu volju i opredjeljenje da se nastavi ovakvim koracima i tempom? Kako generalno gledate na pomenute kritike koje su dolazile kako na Vaš, tako i na račun novih ministara?

FORTO: Ako gledamo na ovu vladu kao tim, kao skupinu ljudi koji trebaju obaviti neki zadatak, onda moram priznati da dugo bolji tim nisam vidio. Komunikacija, energija, spremnost na rad i kompromis je razvijena kao da smo već godinama zajedno. Kritike iz javnosti i opozicije su dobrodošle. Na taj način podižemo standard svog rada.

vlada-ks

Mnogi smatraju da vam je jedna od prednosti ta što ste lično radili na izbornom programu Naše stranke. Koliko vam to predstavlja prednost?

FORTO: To jeste prednost, ali nije ključna. Bez obzira na grupu autora izbornog programa, moj zadatak je da sprovodim ono što je ustanovljeno kao politički koncenzus. Moram se opet vratiti na dokument Šestorke sa 300 mjera. Takvo nešto još nije viđeno na našoj političkoj sceni i uveliko olakšava rad vladi. U mjerama sve piše i za to se borimo.

Upozorili ste da će biti teško popraviti štetu nedomaćinskog poslovanja pojedinih javnih preduzeća, te da je GRAS najteži pojedinačni problem u KS. Najavili ste kratkoročne, ali i dugoročne mjere u vidu zakonskih akata o javnom gradskom prevozu u Kantonu. Pojasnite nam o čemu je riječ.

FORTO: Mi kao kanton se trebamo odrediti kakav javni prijevoz želimo. Gdje ćemo razvijati tramvajsku i trolejbusku mrežu, koji sistem naplate ćemo uvesti, koji je najbolji skup rješenja za narednih 20 godina. Kada to odlučimo usvajanjem stretegije javnog prijevoza, onda krećemo u investiranje. Do tada ćemo pokušati ovladati troškovima u javnom prijevozniku. Neću pretjerati ako kažem da GRAS može efikasnije raditi,prenosi Vijesti

Svjedoci smo turbulentnim dešavanjima na političkoj sceni. Šta će odluka Bh. bloka da ide u opoziciju značiti za Vladu KS, može li doći do promjena većine?

FORTO: Kada je Šestorka potpisala principe i mjere djelovanja, jedan od principa naglašava da naša kantonalna koalicija ne ograničava koaliranje u drugim kantonima i na drugim nivoima vlasti. Drugim riječima, Šestorka u Sarajevu ne veže nijednu članicu da odluči kako će se ponašati van Sarajeva. Očekujem da se svi potpisnici Šestorke kao ozbiljni partneri pridržavaju tog potpisanog principa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh