BiH

Izborni dan u 9 općina/gradova u BiH započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Koalicija ‘Pod lupom’ danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH.

Glasacka kutija - Ilustracija/Nezavisne.com

Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima. Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ‘Pod lupom’ prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta. Zabilježen je jedan slučaj u kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta.

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ‘Pod lupom’ nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ‘Pod lupom’ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte info@podlupom.org.

Sljedeće saopštenje za javnost o toku glasanja i eventualnim kritičnim situacijama na biračkim mjestima Koalicija planira objaviti u 15:00 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh