BiH

Antifašisti proslavili slobodu u Mostaru

Više od hiljadu antifašista iz cijele bivše države pohodilo je danas Mostar, poklonivši se obilježavajući 74. godišnjicu oslobođenja grada, narodnim herojima i žrtvama fašizma u ovom gradu.

Antifašisti proslavili slobodu u Mostaru - PR/Haber.ba

Prije posjete Partizanskom spomen groblju, centralni događaj u sklopu Dana antifašizma održan je u Narodnom pozorištu. Tom prilikom uručene su tradicionalne februarske nagrade i plakete. Ovogodišnji dobitnici nagrade “14. februar” su Interventna spasilačka služba Mostar, Jasna Merdan – Kolar i Gradimir Gojer. Plakete su dodijeljene Jasni Rebac, Nedžadu Maksumiću, Minji Kapor, Ahmetu Kukrici, Stefanu Dietrichu i Antoniu Campaniniju. Gojer je u izjavi za medije kazao da je današnja, najvrijednija u moru nagrada koje je dosad dobio.

“Najveća je jer mi ju je uručio crveni Mostar. Mostar je bio i ostao crven! Tvrdim da iz Mostara kreće infekcija nove Bosne i Hercegovine – zemlje po mjeri svih njenih naroda i građana”, kazao je.

Luka Čibei u Mostar je stigao iz Slovenije. Na koplju je cijelo vrijeme nosio tri zastave – bivše Jugoslavije, Slovenije i Evropske unije.

“Članstvo u Evropi i antifašizam bili su smisao naše borbe. Ponosan sam na to”, dodao je.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić obraćanje je započeo glasnim uzvikom: “Smrt fašizmu!”, a zatim je kazao da se u Mostaru mora biti i još glasniji, jer se u ovom gradu i dalje živi fašizam. Uzbuđena srca u februaru jače kucaju, sretni smo što nas je ovoliko, poručio je, pa se prisjetio prošlogodišnje manifestacije i obraćanja pokojnog Zdravka Grebe.

“Otišao je, a nije dosadnjao oktobarsku revoluciju o kojoj je govorio. Ali je važno da nas ima i bit će nas”, poručio je.

U ranijoj izjavi za medije naveo je da se dio građana u BiH istinski želi boriti za antifašizam, dok kako je kazao “vladajuće stranke to rade samo deklarativno jer u programima zbog Evrope imaju antifašizam”.

“Od Predsjedništva, pa nadalje često imamo izjave koje spadaju u neofašizam. Jedna od definicija fašizma je da je to radikalni nacionalistički režim. Zar današnje vladajuće stranke u zemlji nisu upravo takve? Dakle – fašističke! Na neke pojavne oblike fašizma navikli su nas do mjere da su postale norme ponašanja, koje više i ne primjećujemo”, prokomentarisao je.

Dodao je i da Mostar ima jednu od najznačajnijih antifašističkih tradicija u Evropi, što bi u normalnim zemljama bio brend od kojeg bi živjelo pola grada.

“Mi se nažalost umjesto toga sporimo oko stvari koje se daju riješiti za 24 sata. U ovom gradu od 1991. vlada HDZ. Iz te stranke osporavaju 14. februar, mašući zastavama smrti, ubistava i zločina nad sedam franjevaca. Ako imaju dokumente kao što kažu, ako su sudstvo i tužilaštvo pod njihovom kontrolom kao što jeste, šta onda čekaju 29 godina? Njima očigledno ne treba rješenje, već sredstvo za tenzije i okupljanje biračkog tijela sa pričama kako ih drugi mrze. Na to se mora staviti tačka. To se moglo riješiti i 1991. Svi zločinci nisu naši, a sve žrtve jesu naše”, poručio je.

Potpredsjednik UABNOR-a BiH Svetozar Pudarić nabrajao je sve narodne heroje Mostara, kazavši da je u Mostar došao još jednom pokloniti im se i zahvaliti im, kao i svim drugim žrtvama fašizma u ovom gradu. Na ulicama Mostara danas je bila svečarska atmosfera, a posebno živo bilo je na platou ispred Narodnog pozorišta gdje su antifašisti zapjevali partizanske pjesme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh