BiH

Infuzija mostarskom SKB-u: Stiže 40 miliona iz Hrvatske

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić izjavio je nakon sjednice Vlade u četvrtak da je 40 miliona kuna koje je Vlada dodijelila za pomoć zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, odnosno pomoć mostarskoj bolnici kojoj prijeti blokada isporuke lijekova i ugradbenog medicinskog materijala.

SKB Mostar - Facebook

“To je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, pomoć bolnici u Mostaru, koja je u situaciji da joj prijeti blokada isporuke lijekova i potrošnog ugradbenog materijala”, objasnio je.

Novčana pomoć od 40 miliona kuna na godišnjem nivou isplaćivat će se sukcesivno, na mjesec, a strogo će se kontrolisati da se novac uplaćuje za dugove dobavljačima lijekova i ugradbenog medicinskog materijala.

“I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali – ako okrenemo glavu od svog naroda – mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini, odgovorio je na primjedbu da i u hrvatskom zdravstvenom sistemu ima takvih problema, odnosno dugova ustanova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. Vlada je na sjednici donijela odluku da se iz državnog budžeta izdvoji 40 miliona kuna za poticanje sistema zdravstva u Bosni i Hercegovini, a taj će se novac tokom godine preusmjeriti Sveučilišnoj bolnici u Mostaru za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova za potrošni i ugradbeni materijal. Ministarstvo zdravstva i bolnica o tome će potpisati ugovor”.

Podsjećamo, mostarski SKB godinama grca u dugovima, bez jasnog plana i vizije kako sve sanirati. Vodstvo i menadžment obično pozivaju u pomoć vlade i institucije, kako bi se makar djelimično zakrpile rupe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh