BiH

BORBA PROTIV “DIVLJIH” PORTALA I LAŽI: Vijeće za štampu počinje markiranje online medija u BiH

Zbog sve više divljih portala i online medija koji objvljuju vijesti bez autora, Vijeće za štampu BiH najavilo je markiranje ozbiljnih portala stavljajući na njih svoj logotip, kako bi građanima pomogli da razlikuju ozbiljne od lažnih medija.

No image - Haber.ba

“Imali smo nekoliko sastanaka sa urednicima web portala koji ozbiljno rade svoj posao, a posljednji sastanak je donio konkretne planove. Radićemo markiranje portala koji slijede etičke standarde i koji imaju uredno istaknut impresum, tako što ćemo stavljati logotip Vijeće za štampu”, objasnila je izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, Ljiljana Zurovac.

Ona objašnava da je iskorištavanje interneta i slobode otišlo predalako, te da su oni ozbiljno započeli razgovore o tome da se osnuje asocijacija online medija u BiH.

“Asocijacija bi prihvatala samo one medije koji imaju istaknut impresum ili koji su na bilo koji drugi način registrovani. Na taj način će se i marketinškim agencijama i oglašivačima poslati poruka da postoje razlike između onih portala koji su neprofesionalni, koji su divlji, odnosno onih koji su na nelagalan način upali među medije koji teže ka profesionalnosti”, navodi ona, prenosi “SrpskaInfo“.

Objašnjava da je ovo samo jedan od načina borbe protiv lažnih portala koji često ljudima plasiraju neistine, ili poluistine, što šteti, kako pojedinim osobama o kojima se laži plasiraju, tako i ugledu medija, ali i cijelom društvu koje često vjeruje u te laži.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh