BiH

Postoji opasnost od novih slučajeva “Gačić”: Koliko tempiranih bombi hoda ulicama BiH

Dr. Ćemalović: Za otpuštenog pacijenta koji više nije u nadležnosti suda, nemamo koga obavijestiti o potrebi nastavka liječenja

Iza kapija Zavoda na Sokocu trenutno je 100 počinilaca krivičnih djela avaz.ba

Krvavi pohod višestrukog ubice Edina Gačića još je jedan slučaj koji zorno oslikava brojne nedostatke u sistemu kada je u pitanju tretman psihički bolesnih osoba, počinilaca najtežih krivičnih djela, koje su se nakon odslužene kazne zatvora ili obaveznog psihijatrijskog liječenja našle na slobodi, piše “Avaz“.

Bivši zakoni

Iako nema preciznih evidencija, jasno je da Gačić nije usamljen slučaj i da ulicama BiH bez ikakvog nadzora hoda još mnogo sličnih tempiranih bombi.

Doktor Omer Ćemalović, forenzički psihijatar i sudski vještak, u razgovoru za „Dnevni avaz“ upozorava da je ovo, nažalost, tragičan moment, ali da on „mora biti inicijalan da se počne ozbiljno rješavati pitanje osoba s duševnim smetnjama“. Ističe da su neka bivša zakonska rješenja omogućavala nadzor i nakon završenog liječenja u stacionarnoj ustanovi, što danas nije slučaj.

– Vi danas kada otpuštate pacijenta koji više nije u nadležnosti suda, nemate kome poslati obavijest ili preporuku za eventualnu potrebu da se nastave liječenje i kontrole – potcrtava dr. Ćemalović.

Dok niko ne može reći koliko je u BiH opasnih duševno oboljelih osoba na slobodi bez ikakvog nadzora, trenutno se stotinu takvih koji su registrirani kao počinioci krivičnog djela liječi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Svađe i konflikti

Doktor Ćemalović kaže da ne želi plašiti nikoga, ali s obzirom na sadašnja zakonska rješenja, ocjenjuje da opasnost da se ponovi neki novi slučaj „Gačić“ uopće nije isključena. Naglašava i da smo kao nacija već 30 godina pod hroničnim stresom.

– Znate, svi mi nekako sebi isti izgledamo. Međutim, kada odete u inostranstvo, onda se začudite: Bože, kako ovdje nema galame, nema svađe! A ovdje, u bilo koji red da stanete, bilo šta da radite, uvijek je neka svađa, konflikt, grube reakcije, brutalnost… Ovaj narod, ova nacija pod stresom je dobrih 30 godina, otkako su krajem osamdesetih počela prva previranja na ovim prostorima – ocjenjuje dr. Ćemalović.

Krivica političara

Naš sagovornik kaže da na ovakvo stanje utječu i političari, nesposobni da riješe životne probleme građana te zapaljivom retorikom skreću pažnju s te svoje nesposobnosti.

– Svaki dan imate neku bombastičnu izjavu. Kod jednih to izaziva stres, neugodan osjećaj, a kod drugih osjećaj zadovoljstva i strasti. I to nije dobro. A zašto je to tako? Pa, ne treba dozvoliti da se ljudi zapitaju za one životne stvari, već ih zadeveraj ovim glupostima. Zato imamo problem hroničnog stresa, problem droge, alkohola, negativne identifikacije, negativne selekcije, pogrešnog prioriteta, pogrešnog sistema vrijednosti, imamo problem migracija, rasturanja porodica… Znači, radi se o složenoj socijalnoj patologiji – smatra dr. Ćemalović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh