BiH

Mostarci obilježili Dan pobjede nad fašizmom u svom gradu

Predstavnici UABNOR-a i ostali antifašisti od jutarnjih sati posjećuju spomenike i biste narodnih heroja na području Mostara, obilježavajući na taj način Dan oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika.

Mostarci obilježili Dan pobjede nad fašizmom u svom gradu - Haber.ba

Predsjednik UABNOR-a Mostara Sead Đulić u izjavi za medije napomenuo je da je u Mostaru tokom NOB-a stradao svaki osmi stanovnik, da je grad jedini u Evropi imao i sačuvao (nikad nije otkrivena) štampariju, da su u njemu Jevreji osnovali partizanski odred, te da je skrio cijeli jedan bataljon partizana uprkos okupaciji, nakon bitke na Sutjesci.

Današnji datum danas se u Mostaru nažalost obilježava skromno. Đulić je na konstataciju novinara da se za 14. februar vežu ‘kontraverze’ (aludiralo se na ubistva Franjevaca), kazao da kontraverzi nema, da se konačno treba sjesti, razgovarati i stvari izvesti na čistac.

Prošle godine smo počeli raditi i nastavit ćemo raditi. Čim prikupimo svu dokumentaciju, idemo prema tužilaštvima, jer ratni zločini ne zastarijevaju. Na to ćemo zajedno sa predstavnicima Franjevaca staviti tačku. Grad neće i ne smije biti talac nečega što je nekad neko gurnuo pod tepih. Nažalost danas se u javnosti forsira teza da je antifašizam jednako komunizam, što je besmislica. U Jugoslaviji je 1941. bilo 12.600 komunista, dok je NOV brojala više od 800 hiljada vojnika. Pitanje je ko su ovi drugi? Imami, popovi i fratri u partizanskim odredima sigurno nisu bili komunisti. Ne smijemo se odricati niti pljuvati na najvrijedniju tekovinu civilizacije u prošlom stoljeću, poručio je Đulić.

Povodom Dana oslobođenja Grada, a u sklopu i obilježavanja 42. godišnjice rada i postojanja danas je nakon niza programa u Centru za kulturu održana svečana akademija Univerziteta Džemal Bijedić kojoj su prisustvovali rektori drugih univerziteta, te uglednici iz javnog života grada i države.

Bivša rektorica (prva poslijeratna) Elbisa Ustamujić napomenula je da je mostarski osnovan odmah nakon Univerziteta u Sarajevu.

Preživjeli smo to što smo preživjeli, ali smo energijom i prokosom obnovili Univerzitet, pa smo danas tu gdje jesmo – sa velikim brojem magistara i doktora nauka. To je prije šest decenija bilo nezamislivo, izjavila je Ustamujić.

Bivši rektor Fuad Ćatović za današnji datum kazao je da je veoma važan i za Univerzitet i za Mostar, ali i za Džemala Bijedića kao personu koja je mnogo uradila za Mostar.

Poručio je da će Univerzitet nastaviti živjeti, raditi i stvarati kadrove.

U ime Univerziteta, na podršci u radu i svim drugim vidovima podrške zahvalio je dekan FIT-a Jasmin Azemović.

Rektor Elvir Zlomušica obraćajući se prisutnima sa žaljenjem je konstatovao da danas neke političke stranke nastoje utjecati na Univerzitet i njegov rad, te da se i brojni profesori danas nažalost bave politikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh